Šéf Inspekce policie odchází z funkce

Praha - Ředitel Inspekce policie Zdeněk Pelc opouští funkci. Podle vyjádření mluvčího ministerstva vnitra Jiřího Reichela Pelc odchází na vlastní žádost. Ministr vnitra Radek John (VV) pověřil vedením inspekce náměstka Dušana Brunclíka do té doby, než výběrové řízení určí nového šéfa. Server Euro.cz o Brunclíkovi píše jako o možném kandidátovi na uvolněnou pozici. Zatím však není jisté, zda ho John vládě ke jmenování navrhne.

„Ředitel Inspekce Policie ČR plukovník Zdeněk Pelc požádal ministra vnitra Radka Johna o uvolnění ze služebního poměru. Ministr mu vyhověl,“ uvedl Reichel. Podle serveru Euro.cz má Pelc skončit na konci října.

Pelc stál od podzimu roku 2006 v čele Inspekce ministra vnitra. Odejít do civilu chtěl již v říjnu 2008, podle některých médií kvůli neshodám s tehdejším ministrem Ivanem Langrem (ODS). Spor prý vedli právě kvůli Brunclíkovi a jeho spolupráci s komunistickou rozvědkou před rokem 1989. Pelc se údajně svého podřízeného tehdy zastal.

O dva měsíce později nicméně vláda na Langrův návrh jmenovala Pelce do funkce Inspekce policie, která vzešla z Inspekce ministra vnitra na základě policejní reformy. Kromě odhalování trestné činnosti policistů se její pravomoci od počátku loňského roku rozšířily na vyšetřování civilních zaměstnanců policie. Změnilo se i jmenování šéfa inspekce, kterého do té doby jmenoval pouze ministr vnitra.