Poslanecká „cestovka“ končí – poslanci pojedou maximálně do Bruselu

Praha - Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek už dokončil plán zahraničních cest pro poslance. Oproti minulému volebnímu období, kdy zákonodárci jezdili například do exotické Tanzanie, nyní neopustí Evropu. Bydlet budou muset navíc v levnějších hotelech a mnohdy pojedou autobusem. Poslanecká sněmovna tak snad po mnoha letech už nebude posměšně nazývána cestovní kanceláří. Došly totiž peníze, a tak se omezuje i nabídka zahraničních cest pro poslance. V minulém volebním období měli poslanci ročně k dispozici na cesty průměrně 25 milionů. Pro letošní rok jim zbylo jen sedm. Z toho skoro čtyři miliony spolkne vysílání stálých delegací. Milion musí sněmovně zůstat na přijetí delegací, které přijedou k nám. Na cesty tak zbývají dva miliony.

Zatímco ještě v minulém volebním období se poslanci na svých zahraničních cestách mohli běžně podívat například do Vietnamu (cena 900 000 korun), Bahrajnu (cena 900 000 korun), či do Keni a Tanzanie (cena 800 000 korun), letos poslanci pojedou tak maximálně do Bruselu. Sněmovna musí šetřit, a tak místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek výrazně omezil cestování poslanců po světě. Peníze tak zbyly maximálně na cesty jednoho či dvou výborů, a to ještě ne nikam daleko. 

Poslance čeká mikrobus či levnější hotel

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Zaorálek nechce pustit poslance za hranice Evropy

„Pokud jsem řekl zahraniční výbor nebo výrok pro evropské záležitosti, tak to budou cesty evropské.“

Největší část peněz padne na povinné cesty stálých delegací třeba při NATO či při Radě Evropy. Zaorálek s předsedkyní Miroslavou Němcovou ale plánují, že poslanci, kteří do světa přece jen nakonec vyjedou, se budou muset uskromnit. V dopravě i ubytování. Čeká na ně například cesta mikrobusem či ubytování v levnějších hotelech, nebudou už také létat první třídou. 

To, že si poslanci ze sněmovny v minulosti dělali levnou cestovku, veřejnost kritizovala. Oni to však odmítali, jako v případě cesty na Mali. (Mali je) „jedna z mála zemí, která projevila velmi reálný zájem o odkup našich letounů L-159,“ tak obhajoval cestu do této africké země Jan Vidím z ODS. Výsledek cesty? Česku se dodnes nepodařilo tyto letouny prodat. 

Dnešní vedení sněmovny považuje tyto cesty za nesmyslné. „Takovéhle cesty, kdy létali do Tanzanie studovat zemědělství, nemají smysl,“ podotýká Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09.