Kytarista Support Lesbiens musí zaplatit Kalouskovi za hudební motiv

Praha - Bývalý kytarista kapely Support Lesbiens Jaromír Helešic musí zaplatit zpěvákovi Janu Kalouskovi 200 tisíc korun a úroky za použití motivu písně Chodím ulicí v jeho díle In Da Yard. S konečnou platností tak rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze. Helešic se od začátku hájil tím, že vybrané takty v obou písních jsou podobné čistě náhodou.

Celý spor nese svůj primát v tom, že soudy dosud podobnou právní otázku nikdy neřešily. Soudci i advokáti se museli celkem neobvykle potýkat s výkladem odborné hudební terminologie, kterou při svých výpovědích používali znalci i svědci. Žalobu podal sám Kalousek s tvrzením, že několik taktů jeho písně se shoduje s takty v Helešicově pozdějším díle, jež nahrála kapela Support Lesbiens.

Pražský městský soud dospěl po řadě měsíců k závěru, že Helešic se na úkor Kalouska bezdůvodně obohatil, protože ve své písni použil velmi podobnou část refrénu. Tím podle prvoinstančního rozsudku porušil, byť zřejmě neúmyslně, Kalouskovo autorské právo. Soud ale zároveň zamítl tu část Kalouskovy žaloby, která požadovala, aby Helešicovi zakázal s dílem In Da Yard dále nakládat. Helešic se pak proti verdiktu odvolal.