Plánované škrty v rozpočtu policie jsou podle Lessyho likvidační

Praha - Policejní prezident Petr Lessy se ostře ohradil proti snížení rozpočtu policie o 1,37 miliardy korun, které navrhuje ministerstvo vnitra. Podle Lessyho bude mít takový škrt pro policii drtivé následky a projeví se hlavně v propouštění policistů, přičemž jejich počty se už nyní podle Lessyho nebezpečně snižují. Šéf policie oznámil, že chce proti návrhu ministerstva při nejbližším jednání s jeho představiteli vznést námitky.

Proti možnému škrtu se vyslovila i odborová Unie bezpečnostních složek (UBS), která chce svolat protestní demonstraci. O termínu se má ještě jednat, ale zástupců odborů by se však mohla odehrát v září v Praze. „Rozpočet teprve vzniká, jeho konkrétní podobu proto nelze v tuto chvíli komentovat,“ reagovala na Lessyho slova mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková.

Policie letos hospodaří s rozpočtem 28,4 miliardy korun. Podle Lessyho jde o částku „na nejnutnější přežití“, tedy přečkání finančně nepříznivého roku, po němž by mělo přijít zlepšení. Vnitro ale nyní přichází s návrhem na další úspory. Pokud by se mělo dále šetřit, není podle Lessyho možné, aby se tak činilo na platech policistů. Těm už stát v minulosti kvůli hospodářské krizi snížil mzdy, aby dosáhl úspor. Jediným řešením při snížení rozpočtu pro rok 2012 by bylo zachování výše platů za cenu toho, že by se muselo začít propouštět, uvedl Lessy. Policejní prezidium má přitom stanoveno, že v zemi by mělo být nejméně 40 309 policistů.

Jejich stavy by se pod toto kritické číslo, k němuž se celkový počet policistů v zemi postupně blíží, neměly dostat. Pak by totiž už mohly vzniknout potíže se zajišťováním veřejného pořádku. Škrty v rozpočtu policie se nelíbí vedení UBS. Plechatý dnes řekl, že pokud se plánované snížení rozpočtu policie nezruší, UBS uspořádá demonstraci. Má jít o výstrahu před „dalším radikálním postupem proti těmto likvidačním škrtům bezpečnostních složek“. UBS chce, aby se jí účastnily i další odborové organizace.

Policie
Zdroj: ČT24

Lessy: Přivýdělky u policistů mohou vést ke střetu zájmu

Podle názoru policejního prezidenta by se policejní platy měly stabilizovat, i proto Lessy nechce, aby se policistům jakkoli rozšiřovaly možnosti si přivydělat na vedlejší pracovní poměr. Policisté mají menší možnost přivýdělku než například hasiči, kteří jsou také zaměstnanci státu. Postavení hasičů je ale ve srovnání s policisty jiné, řekl Lessy. Již v minulosti poukázal na to, že možnost přivýdělku by mohla u policistů vést ke střetu zájmů.

Stát by se to tak mohlo třeba v případech, kdy by policista ve svém volnu pracoval pro nějakou firmu a pak by měl v zaměstnání řešit trestnou činnost nebo podezření, které s ní mohou být spojena. Státní zastupitelství o víkendu obvinilo 18 policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku kvůli jejich nelegální práci pro filmaře. Policisté pro ně například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory.

Odměna za účast na akci činila pro každého policistu nejméně 2 000 korun. Někteří z nich si podle mluvčí inspekce dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně. „Tuto nelegální činnost prováděli přibližně deset let, domněnky, podle nichž se jí dopouštěli kvůli letošnímu snížení platů, nejsou tedy na místě,“ řekla mluvčí.