Sdružení Praguewatch spustilo internetovou mapu pražských kauz

Praha - Občanské sdružení Praguewatch dnes spustilo internetovou mapu pražských kauz, která zájemce seznámí se spornými případy pražského městského plánování, ohrožených kulturních prostorů, parků či zahrádkářských kolonií. Na kritickém pohledu na rozvoj Prahy a městské politiky se podíleli odborníci a občanští aktivisté, sdružení hledá i další spolupracovníky. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.

„Tato alternativní mapa Prahy si klade za cíl být rozcestníkem, kde i popisy komplikovaných kauz budou krátké a přehledné,“ sdělil koordinátor projektu Marek Čaněk. Zájemce, kteří by se chtěli dozvědět o konkrétním problému více, nový web nasměruje na další informační zdroje a stránky organizací angažujících se v jednotlivých případech. V současné době se na mapě kauz nacházejí například články Central Park Praha - projekt drahý i pro investora, Restrikce pouličního umění v Praze nebo Rozvojové území Velké Roztyly.

„Kromě toho, že budeme podávat aktualizované popisy toho, co se děje v jednotlivých kauzách, nám jde i o oživování paměti o důležitých kauzách, které se jeden den v médiích objeví a pak zmizí,“ upozornil Čaněk. Dodal, že na mapě budou také vybrané aktuality z úředních desek městských částí a magistrátu hlavního města, tedy „možné budoucí kauzy“.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle redaktorky praguewatch.cz Lenky Vrbové sdružení hledá nové spolupracovníky, kteří by psali o oblastech a tématech, které na mapě zatím chybějí. „Naším cílem je vytvářet komunitu lidí a organizací, kteří se přidají k mapování kauz,“ uvedla Vrbová.

Ke kauzám proběhnou i debaty či prohlídky

Praguewatch plánuje také doprovodné aktivity, například organizované prohlídky jednotlivých případů anebo debatu o zkušenostech s komunitním organizováním v Praze. Zároveň s mapou byl spuštěn blog, který bude přinášet „obecnější diskusi o rozvoji Prahy v globalizovaném světě“. Projekt byl podpořen grantem nadace Open Society Fund Praha, partnerem projektu je občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí.