Kvůli nelegální práci pro filmaře obviněno 18 policistů

Praha - Státní zastupitelství obvinilo 18 policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku v souvislosti s nelegální prací pro filmové produkce. Policejní inspekce v sobotu 17 policistů zadržela, jeden z podezřelých je zatím v zahraničí. Na údajného organizátora trestné činnosti byl podán návrh na uvalení vazby. Obviněným hrozí až osmileté odnětí svobody.

Inspekce zadržela 16 policistů z krajského ředitelství v Praze a jednoho ze Středočeského kraje. Skupina údajně zajišťovala policejní činnost pro produkční filmovou společnost. Policisté ve svém volnu například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory. Odměna za účast na akci činila pro každého policistu nejméně 2000 korun. Někteří z nich si podle Sandorové přišli až na stovky tisíc korun ročně.

„Při těchto akcích používali služební stejnokroj a služební zbraně nebo jejich plastové napodobeniny. Policisté někdy záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem,“ uvedla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Obvinění údajně také zneužívali policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích aut parkujících v místech vyhrazených pro natáčení.

Telefonát Radky Sandorové (zdroj: ČT24)

Podle Sandorové se kvůli této činnosti policisté uvolňovali ze služeb, někteří ji vykonávali i v době pracovní neschopnosti. „Policisté mnohdy dokázali odpracovat až 36 hodin pro firmu a následně nastoupit do služby,“ upozornila mluvčí. Dodala, že v několika případech lidé tyto policisty žádali o pomoc v domnění, že jde o skutečnou policejní hlídku.

„Tuto nelegální činnost prováděli přibližně deset let, domněnky, podle nichž se jí dopouštěli kvůli letošnímu snížení platů, nejsou tedy na místě,“ řekla mluvčí. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify přibližně o deset procent, odbory upozornily, že kvůli škrtání různých příplatků bude propad vyšší. Policisté ale vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické, literární nebo umělecké.

Na vyšetřování případu s krycím názvem Melta pracovali členové policejní inspekce od začátku roku. „Co do rozsahu to byla jedna z našich největších akcí, podílela se na ní stovka inspektorů,“ řekla Sandorová.