Na konci prázdnin neunikly policistům tři stovky opilých teenagerů

Praha – Konec prázdnin znamenal policejní akci, při níž muži zákona kontrolovali v restauračních zařízeních po celé republice, zda se děti a mladiství dostanou ke konzumaci alkoholu. Policisté přistihli při kontrolách 290 opilých mladistvých, zjistili 37 trestných činů a 291 přestupků. Ředitel pořádkové policie Petr Sehnoutka dnes pro novináře akcentoval případ sedmnáctileté dívky z Kladna, která nadýchala 3,75 promile a skončila na záchytné stanici.

České restaurace, bary a herny procházeli policisté s úředníky od 23. srpna do prvního školního dne. Zkontrolovali celkem 2 204 provozoven a 8 681 nezletilých. Sehnoutka doplnil, že kontroly budou pokračovat i nadále. Podle ředitele sekce protidrogové politiky Úřadu vlády Jindřicha Vobořila by se podobné prověrky měly provádět pravidelně. Chtěl by se zaměřit také na tvrdší postihy těch, kteří dětem alkohol prodávají. Podniky, které dětem opakovaně poskytnou alkohol, by podle Vobořila měly přijít o licenci.

Ředitel sekce protidrogové politiky Úřadu vlády Jindřich Vobořil:

„Ačkoliv je za takzvanou vstupní drogu k užívání tvrdých drog považována stále především marihuana, studie ukazují, že užívání alkoholu zejména před 15. rokem věku je pro vznik závislosti na nelegálních drogách téměř stejně rizikové.“

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Nejvíce opilých mladistvých přistihli policisté v Ústeckém kraji, a to 49. Nejvíce přestupků - 59, a trestných činů - 27, pak odhalili v hlavním městě. Do akce bylo nasazeno 2 386 policistů. Kontrol se společně s policisty zúčastnili i strážníci a pracovníci živnostenských úřadů a sociálních odborů městských úřadů. Podle ředitele sekce protidrogové politiky Úřadu vlády Jindřicha Vobořila by se podobné prověrky měly provádět pravidelně.

Konzumace alkoholu lidí mladších 18 let je v Česku nadprůměrná. Například podle evropské studie ESPAD, zabývající se ochranou dětí před alkoholem a drogami, se v posledním roce nejméně jednou opilo 48 procent 16letých Čechů, přičemž evropský průměr byl 39 procent. Národní monitorovací středisko pro drogy zase uvádí, že až 68 procent lidí ve věku 15 až 24 let popíjí alkohol několikrát do měsíce. Česká společnost je přitom k požívání alkoholu velmi tolerantní, občasnou konzumaci považuje za přijatelnou 78 procent obyvatel.