Ceny léků se možná určují protiústavně

Praha - Nejvyšší správní soud (NSS) došel k závěru, že způsob, jakým se určují ceny a úhrady léků, je možná protiústavní. Ústavnímu soudu proto navrhl celý systém zrušit, píšou dnešní Lidové noviny (LN). Pokud mu ústavní soudci vyhoví, přijde Státní ústav pro kontrolu léčiv o velkou část svých pravomocí a politici budou muset vymyslet nová pravidla.

„V tuto chvíli se nedá předvídat, jak Ústavní soud rozhodne. Některé naše návrhy v minulosti potvrdil, jiné zamítl,“ řekl LN mluvčí NSS František Emmert. Na některé problémy s určováním cen a úhrad léků si stěžují pacienti i odborníci. Kritizují, že je systém příliš složitý, těžkopádný. Není také lehce předvídatelné, kdy se doplatky na léky změní a jak. Podle usnesení NSS je současná právní úprava nejednoznačná a nejasná. „Ministerstvo zdravotnictví se stanoviskem Nejvyššího správního soudu nesouhlasí,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Ceny léků stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv

NSS řeší způsob určování cen léků (zdroj: ČT24)

Ústavní soud už začal shromažďovat podklady. Požádal o vyjádření ministerstvo zdravotnictví, Poslaneckou sněmovnu a Senát. Kdy rozhodne, není snadné odhadnout. „Těžko říct. Snažíme se obvykle vejít do osmi nebo devíti měsíců, záleží na tom, jak moc je ten případ složitý.“ řekla LN mluvčí soudu Jana Pelcová. Ceny léků a to, kolik na ně přispívají zdravotní pojišťovny, stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv od roku 2008.

Předchozí systém určování cen a úhrad léků skončil také z rozhodnutí Ústavního soudu, který v lednu 2007 konstatoval, že tehdejší zákon nebyl v souladu s evropským právem. NSS původně zkoumal spor farmaceutické firmy, které se nelíbilo rozhodnutí lékového ústavu o úhradě jejího léku. Městský soud předtím dal firmě za pravdu, píšou LN.