Ve Staré Boleslavi si lidé připomínali odkaz sv. Václava

Praha – Lidé po celém Česku si dnes připomínají odkaz sv. Václava, knížete a patrona české země, od jehož násilné smrti dnes uplyne 1 075 let. Centrem oslav Dne české státnosti se stala Stará Boleslav, kde probíhá tradiční svatováclavská pouť za účasti prezidenta Václava Klause i čelních představitelů církve. Večer pak v pražském Rudolfinu proběhne obnovená premiéra prvorepublikového němého velkofilmu Svatý Václav.

Tradiční mši ve Staré Boleslavi, kde byl Václav zavražděn, poprvé sloužil Dominik Duka v roli pražského arcibiskupa a českého primase. Mše začala na Mariánském náměstí v deset hodin dopoledne a zúčastnilo se jí asi 700 lidí. Nechyběli čelní představitelé církve, a to i ze Slovenska nebo vatikánský nuncius. Z politiků se zúčastnil např. prezident Václav Klaus s manželkou Livií, někteří ministři i zástupci vedení obou komor Parlamentu. 

Václav Klaus:

„Já myslím, že ten dnešní den byl pěkný v tom špatném počasí. Velmi si vážím toho, kolik sem přišlo lidí, a vážím si toho, co tady zaznělo.“

Reportáže Lucie Komňacké a Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Letošní pouť ale ovlivnil déšť a chladné počasí, a tak náměstí nebylo zcela zaplněné. Duka v úvodu všem přítomným poděkoval za to, že je od návštěvy Staré Boleslavi neodradilo ani nepříjemné podzimní počasí. Během mše si pak položil otázku, zda česká země potřebuje svatého Václava i dnes. „Říkám jednoznačné ano. Svatý Václav učil úctě ke statečnosti a statečným.“ Duka také připomněl loňský rok, kdy se svatováclavské pouti zúčastnil papež Benedikt XVI. „Byl velice potěšen ze setkání s mladou generací. Vždyť i bilance tohoto státu za posledních 20 let je také bilancí duchovní orientace mladé generace. Je potřeba říci, že duchovní ideály zde stále mají své místo,“ dodal.

Mše skončila před dvanáctou hodinou, ve Staré Boleslavi je ale pro návštěvníky připravený program po celý den. Až do večera bude probíhat lidová pouť, lidé také mohou uctít relikvii sv. Václava v bazilice sv. Václava, kde jsou připraveny i komentované prohlídky, stejně jako v chrámu Nanebevzetí Panny Marie.   

Svatováclavský svátek si budou připomínat lidé i na jiných místech země. V Žatci bude vysvěcen pivovar a orloj v místním Chrámu chmele a piva, v Hradci Králové se chystá Svatováclavská přehlídka koní. Svatováclavský večer ve staroměstském kostele svatého Mikuláše bude spojen s předáváním pamětních medailí záchranářům, kteří zasahovali při letošních povodních.

Kostel svatého Václava v pražských Vršovicích se po osmi desetiletích dočkal bronzové sochy svého patrona. Konečně se tak naplnil záměr slavného architekta Josefa Gočára, který funkcionalistický kostel projektoval. Na odlití bronzové sochy ve 30. letech nebyly peníze, po druhé světové válce zase instalaci nepřálo společenské zřízení. 

Bronzovou sochu vážící skoro 600 kilogramů vytvořil sochař Jan Roith podle zapůjčeného modelu, následně ji nechal patinovat. Výroba stála zhruba 200 tisíc korun a zaplatila ji radnice Prahy 10. Soše sv. Václava požehná 3. října světící biskup pražský Václav Malý, následně bude vršovický kostel jako první památka Prahy 10 trvale nasvícen.