Předseda protektorátní vlády Eliáš má na budově Senátu desku

Praha – Průčelí Kolovratského paláce v Praze, kde sídlí Senát ČR, zdobí od dnešního dne pamětní deska věnovaná armádnímu generálovi Aloisi Eliášovi. Eliáš se stal předsedou druhé protektorátní vlády v roce 1938 a byl jediným nacisty popraveným politikem v této pozici okupovaných států. Bronzová deska, odhalená při příležitosti 120. výročí narození, připomíná také Eliášovu odbojovou činnost.

„Druhá republika trvala 166 dní a Eliáš byl členem vlády až od 1. prosince 1938. Upřímně řečeno, já bych viděl jeho život jako naprosto kontinuální službu vlasti. Pakliže bych hodnotil jeho světla a stíny, protože žádná osobnost není ani světlá ani tmavá, pak u něj stoprocentně převažují výrazně světlé tóny,“ zhodnotil ve Studiu ČT24 Eliášovu památku vojenský historik Jan Boris Uhlíř.

Ve funkci předsedy vlády

Eliáš byl na post ministerského předsedy protektorátní vlády navržen po odstoupení vlády Rudolfa Berana. Samotný Eliáš s přijetím kandidatury váhal z obavy, že ztratí kredit v očích národa, naproti tomu se obával, že v opačném případě by se k moci mohli dostat domácí fašisté a kolaboranti. Navíc zde byla možnost po přijetí funkce pracovat pro odboj.

Vedle oficiální činnosti říšskému protektorovi podřízené vlády vyvíjel Eliáš i ilegální aktivity. Pod vedením Eliášovy vlády se podařilo dotvořit zpravodajskou síť složenou ze zpravodajských důstojníků zrušené československé armády. Ti pod zástěrkou referentů tiskové dozorčí služby pracovali pro odboj po celém území protektorátu.

  • Alois Eliáš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198223.jpg
  • Alois Eliáš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198165.jpg