Majitele domu, z něhož spadl beton a zranil dítě, soud osvobodil

Liberec - Okresní soud v Liberci dnes zprostil libereckého podnikatele Alexandra Kendika obžaloby z ublížení na zdraví. Soud neprokázal, že zanedbal péči o dům, z něhož před třemi lety spadl kus betonu a těžce zranil tehdy dvanáctiletého chlapce. Kendikovi hrozily až dva roky vězení, státní zástupkyně žádala alespoň podmínku. Na místě se odvolala. K žalobě se připojila i rodina chlapce, který má po úrazu trvalé následky.

Podle obžaloby majitel zanedbal opravu panelového domu ze 70. let. Kendik se nařčení bránil. Dům v liberecké čtvrti Františkov koupil v 90. letech od města ve špatném stavu a v posledních pěti letech do jeho oprav investoval kolem 16 milionů korun. V době nešťastné události se v domě měnila okna. Při tom se podle policie z balkonu v desátém patře odlomil velký kus betonu deset až 20 kilogramů těžký. Spadl na chlapce, který tudy šel právě do školy.

Soudní znalec velikost padajícího kusu zpochybnil. Podle něj muselo jít o menší úlomek, tak velký kus betonu by totiž zřejmě chlapce na místě zabil. Chlapec utrpěl vážné poranění hlavy a musel se v liberecké nemocnici podrobit neurochirurgické operaci.

Kendik, který vlastní v Liberci řadu bytů, se bránil tím, že za vše mohl špatný technický stav domu. Na beton z balkonové desky byla podle něj použita nekvalitní technologie. Má na to i posudek: „Kdyby tam byly výztuže, které tam podle normy mají být, nemohlo by to upadnout, zůstalo by to viset na drátech,“ uvedl už dříve.

Rodina chlapce žádá skoro 3 miliony korun odškodné

Zraněný chlapec má po úraze trvalé následky. Trpí epileptickými záchvaty, nikdy nebude moci mít řidičský průkaz, což mu výrazně ztíží život i pracovní zařazení, uvedla v závěrečné řeči právní zástupkyně rodiny. Jako odškodné pro rodinu žádala více než 2,8 milionu korun a k tomu náhradu vynaložených nákladů na léčbu i soudní řízení. Soudce však rodinu i Všeobecnou zdravotní pojišťovnu odkázal s jejich nároky na občanskoprávní řízení. Podle otce chlapec stále ještě není zcela v pořádku, svůj handicap navíc těžce nese.