Volby v Hřensku - soud vyslechl svědky

Ústí nad Labem – Krajský soud v Ústí nad Labem dnes po celodenním jednání odročil projednávání platnosti voleb ve Hřensku na Děčínsku na 19. září. Soud vyslechl 30 svědků, většinou osob, které se do obce před volbami přihlásili, a majitele nemovitostí, kam se lidé přihlašovali. Dva ze svědků vypověděli, že měli za přistěhování do Hřenska a svůj volební hlas slíbeno 5 000 korun. Právník obecního úřadu jejich výpověď zpochybnil. Hřenská ODS si u Ústavního soudu stězovala na podezřelý nárůst voličů těsně před volbami. Případné zrušení voleb by pro Hřensko nejspíš znamenalo velké komplikace, zpochybnila by se totiž všechna rozhodnutí zastupitelů od loňského října.

Hřensko po loňských povodních nepatřilo mezi nejlepší adresy, přesto se počet oprávněných voličů těsně před volbami zvýšil o víc než čtyřicet procent. „Je to boj o vítězství na radnici, nic jiného v tom není,“ konstatoval Josef Černý, lídr kandidátky Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek. 

V zastupitelstvu se nakonec vyměnili pouze dva lidé. Krajský soud stížnost hřenské ODS zamítl, Ústavní soud mu ale vytkl, že nedostatečně zjišťoval, jaké vztahy mají k obci nově přihlášení lidé. Ti totiž za místo trvalého pobytu udali i nepoužívanou ubytovnu nebo opuštěný penzion. 

Obec žije v právní nejistotě a její obnova po povodních se kvůli tomu zpomalila. Ministerstvo vnitra jí radí nic důležitého nepřijímat, jiní oponují, že do pravomocného rozhodnutí soudu jí v rozhodování nic nebrání.

Pokud by soud volby zrušil, má se podle ministerstva vnitra za to, že zastupitelstvo zvoleno nebylo, neplatí ani jeho usnesení a na radnici by se vrátilo staré vedení. Do 30 dnů by pak ministr vypsal nové volby.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)