Okrsek lidí s přidělenou adresou čítá 10 tisíc voličů, přišlo jich 100

Brno - V Jihomoravském kraji přišlo včera ke komunálním volbám 32 procent voličů, k těm senátním procent 30. Ve dvou brněnských okrscích se ale volební účast značně lišila. Volit v nich mají totiž především lidé s takzvaně úřední adresou. V domě s adresou Husova ulice číslo 5 bydlí a zároveň nebydlí zhruba 11 tisíc lidí. Jde o lidi, kteří nemají řádné trvalé bydliště a dostali přidělenou úřední adresu v budově magistrátu.

„Máme asi 1 700 voličů, z toho přibližně 900 s úřední adresou. Z těchto 900 jich přišlo k volbám pouhých 5,“ uvedla předsedkyně příslušné volební komise Eva Antonínová. O jednu volební místnost dále už jsou pouze lidé s úřední adresou, tady z necelých deseti tisíc zapsaných voličů přišla v prvním dni asi stovka. Podle zapisovatele Jiřího Koloucha je účast oproti parlamentním volbám poloviční. „Tehdy jsme po prvním dni, tedy v 10 hodin večer, měli asi 2 procenta,“ dodává.

Ne všichni s úřední adresou ale reálně odpovídají pojmu bezdomovec, třeba Petr Lederer bydlí v podnájmu, ale nemůže si tam zapsat trvalé bydliště. „Rozvedl jsem se, manželka mě nechala vystěhovat, od té doby mám přidělenou úřední adresu Husovu 5,“ popisuje jeden z voličů s úředně přidělenou adresou, jak k ní přišel.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

Volby v Jihomoravském kraji do sobotního dopoledne nepoznamenaly žádné větší problémy. Pouze v Brně ve Starém Lískovci museli policisté řešit drobný incident, když se ve volební místnosti začali urážet dva voliči. V Dobroslavicích a Bělé na Ostravsku zase znali složení zastupitelstva ještě před uzavřením volebních místností, protože v obcích existuje pouze jedna kandidátka.