V detenčních ústavech pro sexuální násilníky má být více chovanců

Praha - Ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil připravuje změnu zákona, podle které by se do detenčních ústavů pro sexuální násilníky mělo dostat více odsouzených. A to i těch, kteří si verdikt vyslechli ještě před vznikem ústavů. Odborníci po detenčních ústavech pro duševně nemocné násilníky a sexuální devianty volali čtyřicet let. První takové zařízení vzniklo v Brně před necelými dvěma roky. Má kapacitu 48 míst, ale počet chovanců k dnešnímu dni je pouze sedm. „Dalších 13 chovanců už je vytipovaných, jsou nyní ve výkonu trestu odnětí svobody a potom přejdou do zabezpečovací detence,“ informuje mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Další ústav je v Opavě, kde ale žádní chovanci nejsou, jenom vězni. V plánu bylo vytvořit další zařízení ve Vidnavě, které mělo pojmout 200 násilníků a deviantů. Z toho už sešlo. „Už neuvažujeme o dalším detenčním ústavu,“ říká mluvčí Prunerová.

Zákon o detenci vešel v platnost v lednu 2009. Pachatele, který při sexuálním deliktu vraždil nebo spáchal závažný trestný čin, před tímto datem soudy neposílaly do lépe střežených detenčních ústavů, ale do psychiatrických léčeben.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce nyní navrhnout, aby soudy mohly léčbu zpětně změnit na přísnější. „Dnes je v tom velký právní spor, zda je možné tuto změnu realizovat podle platného práva. Část soudců říká, že ano, část říká, že ne,“ komentuje to Pospíšil.

Ředitelé psychiatrických léčeben by změnu zákona uvítali. Navrhují, aby do detenčních ústavů byli umísťováni také problematičtí pacienti, kteří narušují léčbu ostatních, a také ti, kteří se dopustili relativně méně závažného trestného činu, například pouze obtěžovali dítě.

„Všichni lidé, kteří závažně neublíží dítěti, ale třeba je to jenom kontaktní zneužití, ne agresivní, tak se nemůžou dostat do zabezpečovací detence,“ říká Martin Hollý, ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice.

„Je na stole i jedna z variant, která by zavedla řekněme dvourychlostní formu detenčního zařízení,“ připouští ministr Pospíšil. Ten předpokládá, že novelou zákona se mu podaří detenční ústavy během několika let naplnit. Návrh zákona by měla do konce roku projednat vláda, poté se jí bude zabývat Parlament.

Detenční ústavy v ČR
Zdroj: ČT24