Nečas varoval před většinou ČSSD v Senátu

Praha – Předseda občanských demokratů Petr Nečas dnes vyzval voliče, aby ve druhém kole senátních voleb podpořili kandidáty ODS či ostatních koaličních nebo nelevicových stran. Podle Nečase tak zajistí složení Senátu, který bude podporovat důležité změny zákonů. Zároveň upozornil na roli horní komory při prezidentské volbě. „Kdo nechce Jiřího Paroubka na Hradě, ať jde k volbám a řekne ne senátorům z řad sociální demokracie,“ řekl Nečas na tiskové konferenci. Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se naopak domnívá, že silnější pozice levice v Senátu by napomohla k lepší komunikaci mezi koalicí a opozicí.

„V případě vítězství sociálních demokratů by se Senát nechoval odpovědně. Byl by to Senát, který výrazně komplikuje přijímání důležitých změn zákonů,“ řekl premiér a šéf ODS. Podle Nečase by totiž sociální demokraté po získání většiny v horní komoře zablokovali změnu volebního zákona o přímé volbě prezidenta. „Celá česká veřejnost se může velmi divit ve chvíli, kdy levice získá teoretickou většinu, jak rychle sociální demokraté zapomenou na přímou volbu prezidenta,“ dodal.

V reakci na slova Nečase však ČSSD zdůraznila, že přímou volbu prezidenta bude nadále prosazovat. Jejím kandidátem by přitom mohl být nikoliv Jiří Paroubek, ale ekonom Jan Švejnar, který se o prezidentský úřad již ucházel. "ČSSD jednoznačně prosazuje přímou volbu prezidenta a hned po květnových volbách předložila příslušnou změnu zákona. V případě, že ČSSD získá senátní většinu, bude i nadále přímou volbu prezidenta podporovat, uvedl Sobotka. Sám Paroubek v tiskovém prohlášení vzkázal, že na prezidentskou funkci neaspiruje.

Brífink ODS k 2. kolu senátních voleb (zdroj: ČT24)

Koalice ale musí ve druhém kole senátních voleb spoléhat především na kandidáty TOP 09 a ODS. Z Johnovy strany prošel do druhého kola jen jeden zástupce, hůře jsou na tom z parlamentních stran už jen komunisté. V prvním kole neuspěl ani jeden jejich kandidát. Strany teď mají necelý týden na to, aby pro své lidi vyjednaly podporu pro druhé kolo a aby vyburcovaly své příznivce. Účast ve druhých kolech totiž bývá tradičně nižší než v kolech prvních.