Vsetínská radnice v mlze - Čunkův návrat nejasný

Vsetín – Krátce po komunálních volbách se ve Vsetíně rozhořel boj o post starosty. Do čela města by chtěla usednout jednička kandidátky vítězných občanských demokratů Iveta Táborská, ale i senátor a někdejší vsetínský starosta Jiří Čunek z KDU-ČSL. Ten ve volbách získal největší počet preferenčních hlasů a poskočil ze šestého místa lidovecké kandidátky na první. Vítězné strany by měly o jménu nového starosty jednat dnes večer.

Občanská demokratická strana získala ve Vsetíně 33 737 hlasů, KDU-ČSL jich utržila 33 683. Do jednadvacetičlenného zastupitelstva voliči nejvíce chtěli právě Jiřího Čunka. Jeho jméno zaškrtlo 4 422 voličů, druhá Iveta Táborský obdržela 2 975 preferenčních hlasů.

„Na počet hlasů celé kandidátky jsme prohráli o tři voliče. Já jsem zase na druhou stranu o patnáct set voličů získal víc hlasů, takže je to plichta na počet hlasů. Počet mandátů máme stejný s ODS a teď jde o to, kdo uzná, že by prvenství měl mít ten, koho lidé nejvíce podpořili,“ uvedl Čunek v Interview ČT24. „Jsem přesvědčen, že jsem ty hlasy dostal proto, že jsem naplňoval vůli občanů Vsetín,“ řekl Jiří Čunek v Interview ČT24.

Interview ČT24

V jednadvacetičlenném vsetínském zastupitelstvu ODS obsadí pět mandátů, což je stejně jako KDU-ČSL. ČSSD získala čtyři křesla, po dvou mají KSČM a TOP 09. Po jednom mandátu získaly Volba pro město, SNK ED a Zdravé město Vsetín.

O tom, kdo bude následující čtyři roky reprezentovat město ve funkci starosty, by mělo rozhodnout večerní jednání dvou nejsilnějších stran. Čunek se vlastního jednání nezúčastní, protože není ve vyjednávacím týmu KDU-ČSL. Možnost, že by se stal starostou, je podle něj zatím nejistá a jako pravděpodobnější vidí vznik koalice ODS, ČSSD a TOP 09. „Kdyby se dala dohromady, má 11 hlasů a může si dovolit nerespektovat vůli voličů,“ varoval Čunek.

V případě, že KDU-ČSL uspěje a prosadí si svou vůdčí pozici na radnice, by se Jiří Čunek měl stát starostou určitě. „Já s tím určitě počítám. Před volbami jsme se dohodli, že ten, kdo za KDU bude mít největší počet hlasů, toho KDU navrhne na místo starosty. Taková byla dohoda a já jsem přesvědčen, že to je i férová dohoda vůči voličům,“ řekl senátor. Sám pak na radnici preferuje „přirozenou koalici“ ODS, KDU-ČSL nejspíš společně s TOP 09.