Jízdní řády MHD se v Hradci Králové řídí přes GPS

Hradec Králové - Jízdní řády městské hromadné dopravy se v Hradci Králové začínají řídit přes GPS. Cestující se díky tomu mohou dovědět, kdy požadovaný spoj skutečně přijede. Na zastávkách se jim ukáže na elektronických tabulích reálný čas příjezdu, nikoli pouze ten plánovaný. Nový informační systém lidem přesně ukáže, kolik minut zbývá do příjezdu konkrétního spoje.

„V každém vozidle máme GPS přijímač - počítač, který vyhodnocuje odchylku od jízdního řádu, a ta odchylka se radiostanicí posílá na dispečink a panel, který ukazuje cestujícím, kdy vozidlo přijede do zastávky, celou komunikaci odposlouchává,“ vysvětlil vedoucí střediska MHD královéhradeckého dopravního podniku Leo Sedláček. Cestující novinku vítají.

Elektronickou tabulí s přesnými časy odjezdů chce dopravní podnik nejdříve vybavit jenom některé vybrané zastávky s tím, že postupně by se systém mohl rozšiřovat. „Chceme se věnovat centrálním zastávkám, kde je největší pohyb cestujících a linek,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miloslav Kulich.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Královéhradecký dopravní podnik ročně registruje až čtvrtinu opožděných spojů většinou kvůli dopravním zácpám. U trolejbusové dopravy je někdy větší zpoždění způsobené výpadkem elektrické energie. I to se nově cestující dozvědí přímo na zastávkách z elektronických tabulí, kde je ve spodní části panelu informační řádek.

Nový informační systém pracuje zatím ve zkušebním režimu a naplno začne fungovat až na začátku příštího roku.