Nečas: Janáčková není rasistka, stále ji podporuji

Praha - Nečasova podpora senátorky a starostky Liany Janáčkové (Nezávislí), která v Ostravě postoupila do druhého kola senátních voleb, stále trvá. Předseda vlády ale její rozesílání propagačních zápalek nepovažuje za „chytré“. Prohlásil to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. V rozhovoru dále uvedl, že jeho kabinet musí zrychlit v zavádění nových reforem. Avšak vzhledem k tomu, že ve vládě je deset nováčků, nechce po sto dnech nikoho známkovat.

Nečas přiznává, že řada vládních priorit není splněna, a to ani těch, které má na starosti ODS. „Tempo prací vlády se musí zrychlit,“ slíbil premiér a zároveň poznamenal, že „do činnosti vlády se promítla předvolební atmosféra“. Pro premiéra je druhořadé, „že se někomu daří lépe nebo hůře“ a považuje za důležité, že „všichni pracují naplno“.

„Ve vládě je deset nováčků. V žádném případě ze mě po sto dnech nedostanete jejich hodnocení,“ uvedl Nečas. O práci ministra vnitra Radka Johna premiér řekl, že přišel na ministerstvo s představami, které „odpovídaly představám některých novinářů, jak funguje státní aparát. Teď zjišťuje, že to není tak jednoduché.“

Arbitráže o solární energii neprohrajeme

Nečas se nebojí, že by stát prohrával arbitráže s majiteli solárních elektráren kvůli balíčku vládních opatření proti nárůstu cen elektřiny. „Máme právní analýzy. Hranici daní pro solární elektrárny jsme nastavili tak, aby byla zachována rentabilita, se kterou se počítalo při schvalování zákona,“ je si jistý předseda vlády, podle něhož „tady vznikl obor, kde se podniká bez rizika.“ „Nemůže to být Klondike,“ prohlásil Nečas.

Obává se však, že „průšvihům není konec“. „Velmi podobné hraně se blížíme v oblasti spalování biomasy,“ upozornil s tím, že bude požadovat, aby se na ni zaměřila monitorovací komise. „Zatím to sice není tak dramatické, ale to původně nevypadalo ani u solárních elektráren. Musíme být obezřetní,“ zdůraznil Nečas.

Senát nesmí být levicový

Společný úkol koalice v senátních volbách podle premiéra je, aby nebyl levicový Senát. „Pevně doufám, že voliči dají přednost tomu, aby se tato země modernizovala, aby šla cestou reforem… Je nesmírně důležité, aby to nebyl obstrukční Senát, ale aby to byl Senát korigující, nikoliv negující,“ řekl dnes Nečas. U ODS bývá průměrný výsledek osm až devět křesel. „Budu spokojen se standardním výsledkem,“ dodal.

Uvedl také, že stále trvá jeho podpora Lianě Janáčkové. To, že ve své kampani rozesílá zápalky, což mohou lidé chápat jako odkaz na žhářskou kauzu z Vítkova, však nepovažuje za „chytré“. Podle premiéra to však s konkrétní kauzou nesouvisí. „Já paní senátorku Janáčkovou za rasistku nepovažuji,“ řekl Nečas. Přiznal však, že s ní o této věci hovořil. „Ale byl to osobní rozhovor a nevidím důvod cokoli z něj zveřejňovat,“ dodal premiér.