Příběh běloruského uprchlíka, kterého Klaus omilostnil

Praha – Jedním z lidí, kterým 28. října prezident Václav Klaus udělil milost, je běloruský uprchlík Sjarhej Naprejenko. Běloruské úřady stíhají Naprejenka kvůli politickým postojům a v případě návratu do Běloruska mu hrozí další represe a vězení. Rozhodnutí českých úřadů, které ho vyhostily dokonce už dvakrát, změnil až zásah prezidenta. Ten přihlédl k tomu, že Bělorus původně přicestoval legálně a jiné trestné činnosti než neoprávněného pobytu se nedopustil. Žádost podpořila i organizace Amnesty International ČR.

Osmatřicetiletý Sjarhej Naprejenko hledá nový domov již 13 let. Jako příslušník opozice a účastník protivládních demonstrací stále prchá před běloruskou policií a tajnými službami. „Byl jsem mučený. Bylo mně řečeno, že můžu být odsouzený za účast na přípravě státního převratu, za což je velice vysoká sazba,“ říká Naprejenko.

Běloruské policie a tajné služby se jako příslušník opozice a účastník protivládních demonstrací stále bojí. „Naštěstí v posledních hodinách zasáhnul Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který nařídil ČR přerušit to vyhošťování,“ dodal obhájce Naprejenka Jiří Špalda.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Sám Naprejenko otevřeně přiznává, že při návratu do rodné země mu půjde o život. Na jaře dolehla na uprchlíka tíživá situace natolik, že vyšplhal na komín v Hradci Králové a chtěl skončit se životem. Psycholog mu to však nakonec rozmluvil.

Pan Naprejenko dál usiluje o politický azyl v České republice. S napětím čeká na rozhodnutí ministerstva vnitra. „Chtěl bych se tady zapojit do normálního života. Jsem soustružník - frézař, dělal bych svoji profesi. Chci zůstat minimálně do té doby, dokud u nás režim nepadne,“ uvedl Naprejenko.