Student se naboural do e-mailů a hledal choulostivé fotky, dívky pak vydíral

Olomouc – Dvacetiletý student informatiky z Nymburska se dokázal prostřednictvím sociálních sítí dostat k e-mailovým heslům tisíců lidí. V e-mailových schránkách pak hledal fotografie nebo videa se sexuální tematikou, většinou si vybíral dívky ve věku kolem 20 let a ty pak měl vydírat. Choulostivá videa a snímky si stahoval a archivoval, po dívkách pak žádal další fotografie, popř. osobní kontakt prostřednictvím webové kamery. Mladík byl obviněn z vydírání a porušení tajemství dopravovaných zpráv, za to mu hrozí až čtyři roky vězení.

Přístupové údaje k e-mailovým účtům mladík získal tak, že rozesílal odkazy na webové schránky, které vypadaly jako originální – lidé tam při přihlašování zadali i přístupové heslo, které si pak mladík ukládal. K některým účtům se ale zřejmě dokázal dostat i jiným způsobem.

Mladým ženám pak vyhrožoval, že choulostivé snímky zveřejní. Proto mu v několika případech poslaly další svoje fotky nebo videa, některé také se studentem navázaly kontakt přes internet. „Když to dívky odmítly, vydíral je tím, že fotografie zašle rodině, do školy nebo je zveřejní na sociálních sítích, což v jednom případě dokonce udělal,“ uvedl vyšetřovatel Petr Kolísek. Podle psycholožky Edity Bosákové je problém hlavně v lidech, kteří si tak intimní materiál do e-mailů schovávají. „Je nanejvýš jasné, že pro něj jako pro IT odborníka je cesta k těm materiálům absolutně jednoduchá.“ 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Policie bude kontaktovat majitele napadených e-mailů  

Policii přivedly na jeho stopu dvě vysokoškolačky studující v Olomouci, které mladíka nahlásily nezávisle na sobě. Policisté pak při domovních prohlídkách ve Středočeském a Pardubickém kraji, odkud se muž připojoval k internetu, zajistili počítače, externí disk a další paměťová média. Databáze, kterou obviněný měl, obsahovala řádově gigabyty dat.   

Podle policistů je počet poškozených uživatelů e-mailových schránek v řádu tisíců, nejen z Česka, ale i ze Slovenska, a případ je jejich množstvím u nás ojedinělý. „V rozmezí příštího týdne bude na tyto mailové adresy, které máme k dispozici, doručena zpráva s žádostí, aby se konkrétní osoby ozvaly Policii České republiky,“ doplnil Kolísek.   

Student je stíhán na svobodě, s návrhem na uvalení vazby státní zástupce nesouhlasil. Podle policistů by ale v páchání trestné činnosti pokračovat neměl. „Vzhledem k rozsahu dat není předpoklad, že by byla zálohována někde jinde,“ dodal vyšetřovatel. Podle kriminalistů není vyloučeno ani to, že bude případ ještě překvalifikován.