Policie zničila leteckou pumu z Liberce

Liberec – Kvůli letecké pumě z druhé světové války museli v úterý večer v Liberci hasiči evakuovat ze dvou nákupních center na 3 500 lidí. Krátce po třetí hodině ranní ji odvezli speciálním autem ze Zbirohu do armádního prostoru Ralsko. Pyrotechnici zde pak stokilogramovou nálož kolem tři čtvrtě na pět bezpečně zlikvidovali. Dnes o tom informovala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Policejní pyrotechnici ručně naložili stokilovou leteckou pumu na přistavený nákladní vůz Tatra, který byl naložen pískem,“ uvedla Suchánková. Podle policie našli bombu stavební dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa Liberec a obchodním domem Sconto už krátce před půl šestou odpoledne. Přivolaný pyrotechnik pak zjistil, ža bomba je aktivní a při případné explozi by mohla mít velmi silný ničivý účinek. Jednalo se totiž letadlovou pumu z výzbroje někdejší sovětské armády s štěpinovým zraňujícím dosahem až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Evakuace lidí z obchodních center a okolí skončila krátce před devátou hodinou večerní. Z OC Nisa jich policisté a hasiči museli evakuovat asi 3 tisíce, ze Sconta kolem pěti stovek. Obyvatele svými autobusy pomáhal odvážet i liberecký dopravní podnik. Uzavřeny byly také všechny přístupové cesty do oblasti. Od rána už je ale tato oblast opět průjezdná.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Puma spadla pravděpodobně při bombardování Liberce 7. května 1945. Místo nálezu však podle pyrotechniků a historiků neodpovídá přesně místu dopadu, byla sem zřejmě v minusloti navezena se zeminou.