Teplo v neděli skončí, vystřídají ho plískanice

Praha - Nadprůměrně teplé počasí pozvolna odchází, do konce týdne se ochladí až o osm stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty pak už nejspíš nepřekročí desítku, v noci už se vrcholek rtuti bude pohybovat kolem tří stupňů nad nulou. Svatý Martin ale příští týden na bílém koni zřejmě nepřijede, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se do Česka přikradou spíše podzimní plískanice.

„Od neděle se bude nad střední Evropou vlnit studená fronta,“ uvedli meteorologové s tím, že z příjemných 15 stupňů se ochladí na šest až deset. Dnes a v pátek ještě potrápí severní polovinu Česka silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 125 kilometrů v hodině, od soboty pak začne pošmourné podzimní počasí s deštěm a mlhami.

Pršet by mělo i většinu příštího týdne, 11. listopadu, kdy by měl podle pranostiky přijet svatý Martin na bílém koni, se tak Češi sněhu pravděpodobně nedočkají. Sněhové srážky by se podle meteorologů mohly vyskytnout jen přechodně na horách.

Začátek letošního podzimu je přitom nadprůměrně teplý. Odpolední teploty tento týden leckde vystoupaly až ke dvaceti stupňům a na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Například v Ostravě-Mošnově, kde měří teploty od roku 1959, vystoupala první listopadový den rtuť teploměru na 19,5 stupně. Ani v noci přitom teploty příliš neklesají, například v Žatci dnes v noci naměřili 12,5 stupně Celsia.