Lékaři Zlínského kraje chystají exodus

Zlín - Přes 200 nemocničních lékařů ve Zlínském kraji se podle Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK - SČL) připojilo k výzvě Děkujeme, odcházíme a jsou připraveni ke konci roku podat výpověď. Předseda LOK-SČL Martin Engel odhaduje, že březen by regionu mohl přinést kolaps v poskytování zdravotnických služeb. Zda odliv lékařů přinese zánik nemocnic či jejich slučování, ukáže čas. Ministr zdravotnictví Leoš Heger neočekává, že by výpověď skutečně všichni lékaři podali.

K výzvě Děkujeme, odcházíme se dosud podle Engela přihlásilo asi 3 708 z 16 000 nemocničních lékařů. Důvodem jsou nízké mzdy. LOK chce, aby základní plat lékaře bez přesčasů vzrostl na 1,5násobek až trojnásobek průměrného platu. Mladí lékaři mají nástupní plat bez služeb 17 000 korun, po atestaci 34 000 korun. Průměrný plat lékaře je kolem 50 000 korun, asi polovinu ale činí služby a přesčasy.

Organizátoři výzvy prý pociťují ve Zlínském kraji velkou podporu. V nemocnicích ji podepsalo 30 až 50 procent lékařů. Největší podporu pak zatím vyjádřili lékaři z ARO, chirurgických, dětských a gynekologických oddělení. Z největší nemocnice ve Zlínském kraji - Krajské nemocnice T. Bati - výzvu podepsalo 110 z 290 lékařů, což je zhruba 40 procent. „Například z anestezie, gynekologie, chirurgie výzvu podepsalo a je připraveno dát výpověď 90 až 100 procent, což je tak vysoké číslo, že práci lékařů nikdo nenahradí,“ řekla lékařka Šárka Drinková.

Martin Engel a Šárka Drinková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda LOK-SČL Martin Engel:

„Onen exodus je permanentní děj, který tady probíhá už několik let, a v jeho důsledku v našich nemocnicích už nyní chybí kolem tisíce lékařů. Každý rok odcházelo do zahraničí kolem 400 kolegů, ale letos odešel stejný počet jen v prvním pololetí.“

Lékařka Šárka Drinková: „Hrozba odchodu lékařů z našich nemocnic trvá a není to jen planá výzva. Tuto kampaň ale děláme proto, aby naši lékaři nemuseli odcházet z nemocnic. Nechceme všichni do Německa, chceme fungující zdravotnictví tady v České republice.“

Velké nemocnice ve Zlínském kraji jsou akciovými společnostmi, které stoprocentně vlastní hejtmanství. Jde o Krajskou nemocnici T. Bati a nemocnice v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně. „Při přechodu z příspěvkových organizací na akciové společnosti nám zůstal původní plat. A od té doby náš plat zůstává stále stejný s tím, že se mění pouze podle toho, jaké výhody či eventuální minimální navýšení my dojednáme v kolektivní smlouvě. Lékaři automatické navýšení nedostávají ani při zvýšení vzdělání,“ uvedla předsedkyně místní organizace Lékařského odborového klubu Krajské nemocnice T. Bati Marcela Henčlová.