Po ztracené Aničce bezvýsledně pátralo asi 500 lidí

Praha - Policie ráno zahájila další rozsáhlou pátrací akci po pohřešované Anně Janatkové. Asi pětisetčlenný tým stejně jako ve středu pátral severně od pražské Troje, kde byla devítiletá holčička téměř před měsícem naposledy spatřena, v Drahaňském údolí, Bohnicích i v blízkém okolí Prahy. Policisté se na tuto oblast zaměřili na základě nových výsledků vyšetřování, podrobnější informace však médiím neposkytují. Prohledali mimo jiné stovky prázdných chat a zkontrolovali několik bezdomovců. Nenašli ale nic, co by je přivedlo na stopu. Zítra už v takovém rozsahu v pátrání pokračovat nebudou. Do některých lokalit se policisté vrátí, spíše ale budou vyhodnocovat poznatky a ověřovat různé skutečnosti.

Policisté a kriminalisté dnes zkoumali místa kolem botanické zahrady, drahaňské oblasti, Bohnic, ale i Klecan. Do akce se znovu zapojila i speciální pořádková jednotka, strážníci i policisté z Prahy-venkov a psovodi. Mluvčí policie Praha-venkov Štěpánka Zatloukalová potvrdila, že asi 200 lidí znovu prohledávalo i oblast v okolí obce Zdiby a Brnky. „Chaty, které jsou zabezpečeny, nenavštěvujeme, ale máme jejich seznam, abychom se sem mohli vrátit. Stejně tak oslovujeme lidi, kteří zde trvale žijí, zda nemají nějaké poznatky k osobám, které se zde běžně nevyskytují,“ řekla ČT. Ve středu totiž policisté celou oblasti nestihli propátrat, terén je tam velmi náročný. Dnes například slaňovali hasiči do tamních studen.

Rodiče devítileté holčičky v úterý odpoledne nabídli odměnu ve výši 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za zmizením dívky. V textu výzvy dodali, že by mělo jít o nové a zcela konkrétní informace. Lidé je mají sdělovat na telefonní číslo rodiny 733 678 531. Rodina už na něj přijala několik desítek telefonátů. „Přicházejí také SMS zprávy, ty ale většinou obsahují povzbuzující vzkazy, které vyjadřují soudržnost lidí s rodinou,“ dodala mluvčí.

Telefonát Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Pražská policie v souvislosti se zmizením dívky stíhá jedenačtyřicetiletého muže, kriminalisté jej koncem října obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž je vyšetřován na svobodě, soud neakceptoval návrh na uvalení vazby. Podle dřívějších informací policistů se k činu nepřiznal, kriminalisté proti němu mají jen nepřímé důkazy.

Stovky policistů opět pátraly po nezvěstné Aničce Janatkové
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK