Vláda si podle Nečase bude dávat pozor na biomasu, možná změní zákony

Praha – Vláda možná kvůli spalování biomasy navrhne změnu zákonů tak, aby se neopakovaly podobné problémy jako u podpory fotovoltaických zdrojů. V Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Také biomasa totiž patří mezi tzv. obnovitelné zdroje a rozvodné společnosti musí proud vyrobený z biomasy vykupovat za vyšší dotovanou cenu. „Politická reprezentace musí být velmi na pozoru, aby to nebyl takový průšvih jako fotovoltaika. Vláda to bude sledovat velmi pečlivě a musím říci, že jsou zde velmi silné zájmové skupiny, které jsou stejně agresivní jako u solárního byznysu,“ uvedl premiér.

Právě kvůli solárním elektrárnám hrozilo v příštím roce vysoké zdražení elektřiny, protože stát nezareagoval na stále nižší náklady na pořízení solárních panelů – do konce roku se tak do rozvodné sítě připojí zdroje s vysokým celkovým výkonem, jejichž elektřina se musí vykupovat za vyšší cenu. Sněmovna už ovšem schválila novelu zákona, která podporu fotovoltaiky omezuje. 

Nečas zároveň uvedl, že si kabinet nechá vypracovat analýzu, jak fungoval Energetický regulační úřad. Ta má zabránit, aby se opakovala stejná situace jako v případě solárních elektráren. „Potřebujeme ovšem fakta k 1. lednu příštího roku, tedy jaký bude skutečný instalovaný výkon slunečních elektráren a jak to pohnulo cenami,“ uvedl premiér. Analýza by tak mohla být podle něj hotová v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. 

V energetice se biomasou zpravidla rozumí dřevní odpad, sláma a další zemědělské zbytky. Kromě garantovaných výkupních cen stát dotuje různými programy i stavbu zařízení na spalování biomasy.

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt ovšem v Otázkách uklidňoval, že až do roku 2013 zatím kvůli biomase závažné problémy nehrozí. Případné změny je ovšem nutné oznámit v dostatečném předstihu, aby investoři věděli, jak velká kapacita bude státem podporována. Fiřt už přitom dříve upozorňoval, že potenciál biomasy zatím u nás není dostatečně znám.   

Podle sněmovnou schválených změn podpory solárních elektráren bude elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt. Novela by měla podle vlády zajistit, že proud by mohl zdražit pro domácnosti i firmy o 5,5 procenta. Původně přitom hrozil 12procentní nárůst cen elektřiny pro domácnosti a 17procentní pro firmy.