Policie otevřela kauzu údajné Bartákovy korupce

Praha – V rámci kauzy údajné korupce náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka v armádním obchodě s Tatrou, která v současné době otřásá nejen českou politickou scénou, bylo zahájeno trestní řízení. Policie už vyslechla tři svědky, kteří minulý týden v Mladé frontě Dnes uvedli, že Barták si v roce 2008 jako náměstek ministra obrany řekl o úplatek. Všichni svá slova u výslechu potvrdili. Na vyšetřování bude dohlížet ostravské krajské státní zastupitelství, jež řídí Zlatuše Andělová, která v minulosti vyšetřovala bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

O údajné Bartákově korupci se začalo hovořit minulý týden, když bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss přišel s prohlášením, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. „V zásadě mi sděloval, že za určitý obnos v dolarech by mohl být vyřešen problém mezi Tatrou a Pragou. Nereagoval jsem na to,“ řekl Cabaniss ČT.

Cabanissova slova potvrdil i jeho kolega Duncan Sellars s tím, že ještě předtím přišel za šéfem Tatry Ronaldem Adamsem prostředník „někoho vysoce postaveného“ a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek ve výši pět milionů dolarů. Adams uvedl, že tímto mužem byl Michal Smrž, majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý. Cabanisse a Adamse policie již údajně vyslechla krátce po uveřejnění článku, o víkendu svědčil Sellars a nyní policisté chystají výslech Bartáka a Smrže. Oba už předtím popřeli, že by si řekli o úplatek.

Reportáž Silvie Klekové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Barták tvrdí, že vyšetřování kauzy prokáže jeho nevinu a zvažuje právní kroky, aby se proti „pomluvám ohradil co nejúčinněji“. I když v médiích uvedl, že jde o lživé a vykonstruované obvinění, svým přátelům a kolegům sdělil, že by to mohlo být nedorozumění, tedy že ho Cabaniss se Sellarsem nepochopili, píše list.

Ostravské krajské státní zastupitelství v čele se Zlatuší Andělovou už zahájilo trestní řízení. „Byly zjištěny skutečnosti, které nasvědčují tomu, že existuje důvodné podezření, že by mohl být spáchán trestný čin, a to přijímání úplatků,“ potvrdila Andělová České televizi. Na kauzu bylo také uvaleno informační embargo. Barták je od pátku na neplacené dovolené a s médii nekomunikuje.

Premiér Petr Nečas minulý týden prohlásil, že žádá důkladné vyšetření Bartákovy kauzy a chce, aby v této věci policie měla úplně volnou ruku. Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka v televizní debatě premiéra kritizoval za to, že vláda Bartáka z funkce rovnou neodvolala.