Havla nepozvali na oslavu 17. listopadu, dozvěděl se o ní z rádia

Praha - Bývalý prezident Václav Havel nebyl ve středu pozván na večerní slavnost ve svatovítské katedrále připomínající 21 let od 17. listopadu 1989, kdy padl komunismus. Akci pořádalo pražské arcibiskupství s podporou kanceláře prezidenta Václava Klause, řekl dnes mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Seznam pozvaných hostů nebyl Pištorovi znám. Mluvčí Hradu Radim Ochvat s otázkou o pozvánkách odkázal na arcibiskupství.

Na slavnosti vystoupil s projevem Václav Klaus, promluvil také pražský arcibiskup Dominik Duka. Oficiální oslavy Dne boje za svobodu a demokracii se v katedrále sv. Víta zúčastnil i premiér Petr Nečas a další představitelé státu, církví a vysokých škol. Po úvodní modlitbě a projevech zaznělo Mozartovo Requiem.

Havel pozvánku podle své kanceláře nedostal. „Pan prezident se o tom dozvěděl z rádia. Nevěděl, že se akce koná, nebyl pozván,“ uvedla jeho tajemnice Sabina Tančevová. Havel je považován za symbol sametové revoluce.

Bývalý prezident Havel, který bývá označován za klíčovou postavu polistopadového vývoje, významného obhájce lidských práv a vlivného intelektuála, nebyl letos v dubnu pozván ani na Pražský hrad na ceremoniál summitu USA-Rusko. Na něm prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv podepsali novou odzbrojovací smlouvu. Havel tehdy prohlásil, že ho to nemrzelo. Současně usoudil, že za nepozvání asi mohl některých ze „snaživců“ z Klausova okolí.

Na jiné oficiální akce na Hradě nicméně Havel v minulosti zván byl. Například na pondělí 22. listopadu dostal pozvánku na slavnostní oběd s německým prezidentem Christianem Wulffem.

Václav Havel na Letné v listopadu 1989
Zdroj: ČT24