Soud osvobodil lidi viněné z tunelování Universal banky

Praha - Vrchní soud v Praze dnes potvrdil osvobozující rozsudek pro 12 z 14 lidí, kteří čelili obvinění z vytunelování Universal banky. Ústav kvůli ztrátovému hospodaření zkrachoval koncem 90. let. Ústecký krajský soud zprostil bývalé bankéře, manažery banky a podnikatele obžaloby ze stamilionového podvodu v září 2008 a odvolací senát se u většiny z nich s tímto rozhodnutím ztotožnil. Skutky jednoho z obžalovaných vrchní soud vrátil k novému projednání, jednáním dalšího se bude zabývat odděleně.

U pěti lidí dnes odvolací senát pouze změnil důvod zproštění. Prvoinstanční soud všech 14 lidí osvobodil s tím, že jednání popsané v obžalobě nebylo trestným činem, odvolací senát ale u některých skutků dospěl k závěru, že se neprokázalo, že se vůbec staly. Dnešní rozhodnutí v případě 12 osvobozených lidí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obžaloba všem kladla za vinu, že Universal bance a dalším peněžním ústavům¨způsobili škodu přes 660 milionů korun. Podle spisu vytvořili řetězec úvěrů, o kterých předem věděli, že nebudou splaceny. Účelovými operacemi podle obžaloby narůstala výše dluhu a banka netvářela žádný zisk. Jejich jednání žalobce kvalifikoval jako podvod nebo pomoc k němu. Obžalovaní vinu vždy odmítali.

Předseda odvolacího senátu Radek Hartmann dnes uvedl, že u drtivé většiny skutků, které popisuje obžaloba, nelze v žádném případě uvažovat o tom, že by jednání mohlo být kvalifikováno jako podvod. Peníze by totiž v takovém případě musely být vyvedeny na základě omylu, který by vyvolal pachatel. Podle obžaloby ale představitelé banky o transakcích věděli. Podle Hartmanna připadalo v úvahu kvalifikovat jednání i jako jiné trestné činy, ani to ale nebylo možné. Mimo jiné kvůli odlišné právní úpravě z doby údajného tunelování, která by neumožňovala činy postihnout. Výjimkou jsou podle Hartmanna dva skutky kladené za vinu jednomu z obžalovaných, kterými se bude znovu zabývat prvoinstanční soud.

Banka začala mít potíže v roce 1996, kdy hospodařila se ztrátou 1,26 miliardy korun. Universal bance odebrala Česká národní banka povolení působit jako banka 4. února 1999, protože vykázala k 30. září 1998 nedostatečnou kapitálovou přiměřenost. K tomuto datu činily vklady a úvěry přijaté od klientů 3,14 miliardy korun. Universal banka se sídlem v Ústí nad Labem zahájila činnost v únoru 1993 jako bankovní ústav pro střední podnikatele.