Vláda umožnila prodej zemědělské půdy cizincům

Praha – Vláda schválila novelu devizového zákona, která umožnuje prodej zemědělské půdy cizincům. Zákaz prodeje si Česko vyjednalo jako výjimku při vstupu do Evropské unie, výjimka ale skončí v květnu příštího roku. Dosud sice cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů už ale vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v Česku sídlo.

Podle ministerstva financí bylo nutné uvést devizový zákon do souladu s primárním právem EU, jinak by prý mohla Evropská komise proti Česku zahájit řízení, které by mohlo vyústit až v rozsudek Soudního dvora EU a případnou pokutu. 

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) má do konce ledna připravit změny zákonů o státní půdě a o Pozemkovém fondu. „Každý, kdo hospodaří na půdě v majetku státu, bude mít přednost při koupi této půdy. U cizinců bude časová podmínka 36 měsíců. Cílem je zabránit spekulacím,“ uvedl premiér Petr Nečas. 

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Kromě zahraničních firem se sídlem v Česku totiž mohou zemědělskou půdu nakupovat také občané unie, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. Přes prostředníky mohou půdu získávat i ze státního Pozemkového fondu, který pozemky odstátňuje. 

Při vstupu do unie si Česko vyjednalo kromě sedmileté výjimky na prodej zemědělské půdy i pětiletou výjimku na prodej nemovitostí určených k bydlení cizincům. V případě bydlení se už ovšem ustanovení devizového zákona nevyužívá, protože v tomto případě je smlouva o přistoupení k EU nadřazenou právní normou.