Zemřel jeden z posledních nebeských jezdců

Praha – Plukovník Jan Wiener, jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě britského Královského letectva (RAF) zemřel ve středu. Devadesátiletý veterán, který prožil řadu vzdušných bitev druhé světové války, podlehl v pražské Ústřední vojenské nemocnici dlouhé nemoci. V roce 2001 převzal Wiener z rukou prezidenta Václava Havla vyznamenání za zásluhy o Českou republiku. Dokumentární film Čtyři páry bot o Janu Wienerovi můžete sledovat dnes od 20:55 na kanálu ČT2.

Wiener, narozený v roce 1920 v německém Hamburku, byl jedním z posledních žijících pamětníků činnosti 311. československé bombardovací perutě v britském Královském letectvu za druhé světové války. Po jejím konci a komunistickém převratu v roce 1948 byl stejně jako mnoho jeho spolubojovníků vězněn v pracovním táboře. V šedesátých letech odešel do exilu.

V roce 1989 se aktivně podílel na práci Občanského fóra. V posledních letech přednášel o československých a českých dějinách mimo jiné na New York University v Praze. Byl autorem několika historických knih. Podle jeho dlouholetého přítele Jana Urbana byl Wiener „nádherným vzorem pro mladé lidi, příklad svobodného a nezlomného ducha, usilujícího o spravedlnost.“

Zemřel Jan Wiener (zdroj: ČT24)