Případ související s kauzou biolíh míří před soud

Praha - Korupční případ lobbisty Františka Vybírala a podnikatele Miloše Červenky, který souvisí s takzvanou kauzou biolíh, míří k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Ireny Válové předali žalobci obžalobu v polovině listopadu. Červenka se podle policie pokusil v roce 2006 prostřednictvím Vybírala získat za 500 tisíc korun policejní spis. Státní zastupitelství oba viní z podplácení, hrozí jim až pětileté vězení.

V případu jde o podezření, že se Červenka pokusil prostřednictvím olomouckého lobbisty a někdejšího sociálního demokrata Vybírala uplatit policisty, kteří se údajně zabývali jeho aktivitami. Podle dřívějšího vyjádření Červenkova blízkého známého Daniela Častvaje podnikatel koncem roku 2005 získal informace o tom, že se proti němu chystá vykonstruované obvinění. Následně se mu údajně nabídl Vybíral s tím, že dokáže zjistit podrobnosti.

Lobbista pak v březnu 2006 podle Častvaje od policistů získal za 500 tisíc korun padělek spisu o vyšetřování Červenkových firem. Žádné takové vyšetřování přitom podle Častvaje policie nevedla. Vybíral pak údajně materiál prodal Červenkovi. Podnikatel se bránil tvrzením, že lobbista nákup policejních materiálů zorganizoval bez jeho vědomí, napsal v minulosti server Týden.cz.

Státní zastupitelství původně v roce 2008 stíhání obou mužů zastavilo pro nedostatek důkazů a s tím, že předání úplatku vyprovokovali policisté. Nejvyšší státní zastupitelství ale případ znovu otevřelo. Původně byl zařazen do kauzy biolíh, která byla v roce 2006 před volbami otevřena jako jedna z údajně nejvážnějších korupčních aktivit lidí spojených s ČSSD. V březnu 2006 policisté obvinili z údajné korupce ve státní správě šest lidí. Státní zástupkyně ale trestní stíhání všech obviněných v červenci 2007 zastavila, protože dospěla k závěru, že nešlo o trestný čin. Detektivové pak sice kauzu znovu otevřeli, napodruhé ale státní zástupce dospěl k závěru, že šlo o půjčku.

Kauza biolih
Zdroj: ČT24