Sto šestnáct hlasů pro Bártovo vydání soudu

Praha – Podle deníku Mladá fronta Dnes podpoří vydání předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání pravděpodobně sto šestnáct poslanců. Vyplynulo to z ankety, kterou deník mezi poslanci provedl. Vít Bárta je podezřelý z pokusu o uplácení svých stranických kolegů Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Poslanec Škárka je naopak policií viněn z toho, že přijetí úplatku neoznámil včas a část z něj navíc utratil. Vít Bárta se od začátku kauzy hájí tím, že šlo pouze o půjčky.

Škárka už přitom potvrdil, že bude hlasovat pro vydání své, i Víta Bárty. Předseda koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil, že poslanci jeho strany budou hlasovat jednotně pro vydání obou poslaneckých kolegů, neboť se na tom usnesl poslanecký klub a toto usnesení je pro všechny poslance TOP 09 závazné. Pro vydání je i naprostá většina poslanců za KSČM a ČSSD. Nejednotní v této otázce naopak zůstávají poslanci za ODS, včetně premiéra Petra Nečase. Pro vydání bude z občanských demokratů hlasovat například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Z ankety MfD vyplývá, že ze sto šestnácti poslanců, kteří chtějí vydání svých kolegů podpořit, je jich osmdesát jedna rozhodnuto napevno. Proti návrhu se hodlá postavit pět poslanců a třicet šest si zatím není jisto, jak budou hlasovat. Někteří se k tématu nechtěli vyjadřovat a část poslanců se redaktorům nepodařilo zastihnout. Žádostí policie se už v minulosti zabýval sněmovní Mandátní a imunitní výbor, ale ten dosud k případu nevydal žádné stanovisko.

Krizi uvnitř VV odstartovalo tvrzení Kočí a Škárky, že se je Bárta pokusil podplatit. Poslanecký klub strany po vzájemných sporech nakonec musel opustit jen Škárka, Kočí a poslanec Stanislav Huml. Bárta pak kvůli rozjeté kauze podal demisi s tím, že se chce od podezření z korupce očistit. Během vyšetřování případu pak zůstal jen řadovým poslancem bez funkce ve vládě či ve sněmovně. Přesto stranu dál zastupoval při koaličních jednáních lídrů. V úterý se stal šéfem poslanců VV.

Jak uvedly čtvrteční Hospodářské noviny, jediným svědkem, který zatím potvrdil Bártovu verzi o půjčkách, je poslanec Martin Vacek. Ten policii sdělil, že od Bárty dostal půjčku, jejíž výši však nechce upřesnit. Půjčku prý uzavřel ústní dohodou, dostal ji v hotovosti a žádný písemný doklad o ní proto nemá.