Hašek: Pokud povedu ČSSD, chci ve vedení strany i Sobotku

Praha - Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že pokud v boji o předsedu ČSSD porazí svého konkurenta a nynějšího šéfa strany Bohuslava Sobotku, pozve jej do stranického vedení. Zároveň podotkl, že v případě prohry by on sám od Sobotky podobnou nabídku akceptoval. Předsedu strany vyberou sociální demokraté příští rok v březnu. Ministr dopravy Vít Bárta zároveň ve studiu Haškovi vytkl jeho podporu velkých koalic. Hejtman mu opáčil, že by s Věcmi veřejnými rádi jednali, ale musel by je nejprve někdo zvolit.

„Sociální demokracie po pěti letech zažívá skutečnou volbu, tedy že si může vybrat z více kandidátů svého předsedu. Zažívá také to, že s tím souvisí debata, různé vize, které předkládáme,“ poznamenal Hašek. Podle svých slov počítá s tím, že pokud v Brně Sobotku porazí, tak mu nabídne ruku a pozve ho do vedení ČSSD: „Jsem přesvědčen, že vedení by mělo být pestrobarevné i z hlediska vnitrostranické struktury. A jsem přesvědčen, že sociální demokracie ze sjezdu musí vyjít posílena a fungovat jednotně.“ K žádnému ostrému rozkolu uvnitř strany podle něj nedojde.

Na jižní Moravě získal více nominací Hašek

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Pokud by byl Hašek poražen a od Sobotky by dostal obdobnou nabídku, rád by ji přijal. „Když mi ji nedá, budu se účastnit v tom širším fóru z pozice šéfa Asociace krajů,“ poznamenal. Strana podle něj nyní zažívá něco, na co někteří její členové v posledních pěti letech nebyli zvyklí: „Jsem přesvědčen, že sjezd zvolí dobře.“ Za Sobotku se dnes postavil předseda Senátu Milan Štěch. Sobotka by ale podle něj měl ve vedení strany úzce spolupracovat se svým protikandidátem Haškem. Nominace na předsedu strany už má za sebou i okresní organizace ČSSD na jižní Moravě. Hašek získal čtyři nominace, Sobotka tři.

Ministr dopravy Vít Bárta u Haška vyzdvihl, že odmítá spolupráci s komunisty, a na rozdíl od Sobotky tak nechce být v izolaci od ostatních demokratických stran. „Vaše podpora velkých koalic mě ale nesmírně zklamala,“ řekl v Otázkách. Haška se poté zeptal, zda vylučuje velkou koalici alespoň v Poslanecké sněmovně, protože straničtí kmotři si ji podle Bárty přejí. „Sociální demokracie nikdy s kmotry z ODS, těmi bývalými, současnými i budoucími, nepůjde na velkou koalici,“ odpověděl Hašek. Ke koalicím ve městech hejtman poznamenal, že by s Věcmi veřejnými rád u jednacího stolu seděl, ale musely by být zvoleny. „Váš program, pokud se ho budete držet, je určitě bližší sociálnědemokratickému než program ODS,“ uzavřel.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24