Sněží a sněžit bude, některé silnice zablokovaly kamiony

Praha – Silné sněžení zasáhlo v noci celé území Česka, napadlo mezi pěti a deseti centimetry sněhu, na horách připadlo i dvacet centimetrů. V Karlovarském kraji dnes napadlo až 30 centimetrů sněhu, na Rychnovsku musela metrovou navátou vrstvu prorážet dokonce fréza. Na železničním přejezdu u Stodu v západních Čechách se stala smrtelná nehoda. V pražské Smíchovské ulici se odpoledne převrátil autobus a zranilo se pět lidí. Do úterý napadne ještě dalších zhruba 15 cm sněhu, na horách až 30 cm. Další sněžení očekávají meteorologové ve čtvrtek a pátek. Na zasněžených silnicích uvázlo několik kamionů, silničářům se ale daří udržet hlavní tahy průjezdné. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Sníh by se měl v Česku udržet po celý týden. Víkend bude podle očekávání meteorologů přát lyžařům, bude mrazivý a jasný. Prakticky všechna zimní střediska budou v provozu. „Začátkem příštího týdne už by teplota měla jít postupně nad nulu a mělo by se obnovit teplé jihozápadní proudění, kdy sněhová pokrývka pravděpodobně roztaje, alespoň v nížinách,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

„Není to extrémní sněžení, které zaznamenáváme,“ řekla meteoroložka ČT Taťána Míková. Meteorologové avizovali sněžení už od soboty, doplnila. „Třeba ve středních Čechách už je 20 čísel a podobné to je na západě Čech,“ uvedla Míková. Sněhová pokrývka bude ještě přibývat, ale srážky slábnou. Další sněžení se očekává ve středu, kdy by mělo připadnout dalších 10 centimetrů nového sněhu. Od středy budou výrazněji klesat teploty i v nížinách a dostanou se až na 10 stupňů pod nulou. Může tak namrzat i nasolený povrch na silnicích.

Výstraha meteorologů:

Na většině území nasněží 5 až 20 cm nového sněhu, během pondělí bude sněžení postupně od jihu ustávat. V severní polovině území však během pondělí může nasněžit ještě dalších 3 až 15 cm, na horách na severu a severovýchodě 15 až 30 cm. Ve vyšších polohách bude zpočátku nárazový vítr, a tak se budou místy tvořit sněhové jazyky.

Výsledkem zataženého počasí v Moravskoslezském kraji je také špatný vzduch, meteorologové naměřili až 136 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, limit je přitom 50 mikrogramů. Limity polétavého prachu v Moravskoslezském kraji jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu nejvýrazněji překročeny v Ostravě-Bartovicích. Na osmi z patnácti měřicích stanic byl limit překročen více než dvojnásobně. Dnes přes den a v noci meteorologové očekávají zlepšení a hodnoty průměrných denních koncentrací prašného aerosolu by tak měly poklesnout pod limitní hodnotu.

Vlaky brzdí potíže na silnicích

Na železnici jezdí zpožděné vlaky především na západě Čech. Na většině dalších míst jezdí vlaky včas nebo se zpožděním do 15 minut. Potíže vlaků navíc ve velké míře nevznikají na kolejích, nýbrž na silnicích. Úsek mezi Stříbrem a Planou u Mariánských Lázní je dlouhodobě vyloučen a doprava je nahrazena autobusy, které ale musí jezdit opatrně a nabírají až hodinová zpoždění.

Stála trať Plzeň–Domažlice, důvodem však nebylo počasí, nýbrž řidič, který se rozhodl vjet u Stodu pod rychlík. Provoz na trati byl obnoven před polednem. Mezi Stodem a Holýšovem jezdily náhradní autobusy. „Řidič vozidla Peugeot 207 vjel na železniční přejezd, kde se střetnul s právě projíždějícím vlakem. Ten vůz po kolejích tlačil ještě dalších 500 metrů, řidič na místě zahynul,“ uvedl policejní mluvčí Libor Pilař. V autě cestovala také devítiletá dívka, která při nehodě utrpěla zranění a skončila v nemocnici.

Ráno kvůli sněhu, popadaným stromům a uvázlému autu stály také trati Praha-Smíchov – Praha-Radotín, Beroun–Rakovník a Kralupy nad Vltavou – Velvary. Všechny ale železničáři během dopoledne zprůjezdnili.

Dopravu komplikují nehody a počasí, v Praze se převrátil autobus

Po nehodě kamionu na 37. kilometru byla dálnice D1 uzavřena ve směru na Prahu. Vozidlo tam uvázlo napříč jízdními pruhy a uvedený úsek se podařilo zprůjezdnit až před půl jednou.

Hromadná nehoda pěti osobních aut zkomplikovala provoz na silnici na Rakovnicku mezi Sýkořicemi a Zbečnem.

Silničáři ve všech krajích jsou od noci v terénu. Přes špatné počasí je ale doprava na většině míst nezvykle klidná. Kolony se netvoří ani na mnoha místech, kde jsou obvyklé za lepšího počasí, klidnější než jindy byla i ranní špička v Praze. Od rána se stala řada dopravních nehod, většinou se ale obešly bez vážných následků. Největší potíže měli řidiči na Pražském okruhu, kde dopoledne uvázlo několik kamionů a kvůli uzavření Lochkovského a Cholupického tunelu se utvořily dlouhé kolony. „Na části mezi tunely došlo k namrzání vozovky, což mohlo být příčinou dopravních nehod,“ uvedl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Během uzavírky tunelů mohly kamiony okruh objet po Jižní spojce.

Odpoledne se převrátil autobus ve Smíchovské ulici v pražských Řeporyjích. Řidič autobusu tam nezvládl řízení, vůz mu podklouzl a skončil na pravém boku. Hasiči z havarovaného autobusu vyprostili osm lidí, policie uvedla, že pět z nich převezli záchranáři k ošetření do nemocnice. Při nehodě se lehce zranilo pět žen ve věku od 16 do 63 let, řekla mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

V Jihomoravském kraji byla dálnice D2 kvůli vyprošťování havarovaného kamionu uzavřena asi hodinu směrem na Brno. Řidič řekl, že ho do příkopu strhl silný poryv větru. Všechny pruhy se podařilo otevřít až před desátou hodinou. Komunikace v kraji pokrývá rozbředlý sníh, a jsou proto kluzké. Ve vyšších polohách na Blanensku se tvoří vlivem větru sněhové jazyky.

Hasiči vyprošťovali také havarovaný autobus, který skončil po smyku na mokré vozovce v příkopu v Lažánkách u Blanska. Vezl 52 dětí z nedaleké Základní školy v Rudici na plavání do Blanska. Všechny vyvázly bez zranění stejně jako jejich učitelky i řidič. Zůstaly ale na nějaký čas ve vozidle uzavřeny, protože dveře byly zablokovány hlínou, do které se autobus zabořil. Hasiči ji museli odkopat.

Potíže se vyskytly i v Moravskoslezském kraji, kde uvázlo několik kamionů. Kamion i se sypačem silničářů uvázly na olomoucko-opavské silnici u Leskovce na Bruntálsku. Kamiony, jejichž řidiči se řádně nepřipravili na zimu, uvázly i na Šumavě, především na hlavním tahu na Domažlicku. Všechny tahy v Plzeňském kraji jsou ale protažené a posypané. Dopolední provoz na dálnici D5 však zkomplikovala nehoda kamionu nedaleko Stříbra.

Silničáři Ústeckého kraje pro kamiony úplně uzavřeli krušnohorský hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána. „Zapadávaly tam kamiony, tak jsme to raději pro nákladní dopravu uzavřeli, osobní auta tam ale zatím bez problémů projíždějí,“ vysvětlila provozní náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská. V Karlovarském kraji musí řidiči počítat s tím, že na méně frekventovaných silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Zasněžené silnice překvapily řidiče hlavně na Toužimsku a Kraslicku, kde jízdu místy komplikovaly závěje.

V jižních Čechách intenzivně sněžilo hlavně brzy ráno. Nejvíce sněhu napadlo tradičně na Prachaticku, asi 12 centimetrů. Na výjezdu ze Strakonic na České Budějovice v kopci uvízlo 8 kamionů. Policie proto výpadovku pro nákladní auta dočasně uzavřela. Další kamion zapadl do příkopu u Lišova na Českobudějovicku. Počasí podle policie překvapilo řidiče. I přes nižší intenzitu dopravy se počet nehod zdvojnásobil.

Na zasněžených silnicích Vysočiny se dnes stalo přes 50 dopravních nehod. Na řadě míst vázla těžká nákladní auta. Podle informací policie bylo při nehodách do 16:00 lehce zraněno sedm lidí. Záchranáři od rána ošetřili také osm úrazů způsobených pádem na chodníku. Kvůli havárii kamionu se dnes odpoledne na několik hodin zastavila doprava i na silnici I/38 mezi Vílancem a Stonařovem.

„Jen za dnešek bylo nahlášeno více než tisíc případů škod z pojištění motorových vozidel,“ informovali pracovníci České pojišťovny. První příval sněhu se projevil také v pneuservisech, kam ve větší míře zamířili řidiči, kteří ještě nepřezuli na zimní pneumatiky.