Kde končí bývalí politici? Strany jim zajišťují lukrativní trafiky

Praha – Letos se konaly troje volby – do Poslanecké sněmovny, třetiny Senátu a zastupitelstev obcí. Voliči do nich šli s jednoduchým cílem – očistit politiku od starých tváří. V mnoha případech se tak stalo. Jenže co s těmi starými tvářemi? Politické strany se o ně pomocí erárních trafik snaží postarat, což znamená udržet je na teplých místech, kde nejsou tolik na očích veřejnosti. A jaký je klíč k rozdělování trafik? Podle novináře Miroslava Motejlka to záleží na tom, jaké má dotyčný postavení ve straně a zda ostatním pomohl k prebendám.

Například pražský magistrát. Vlivným radním za ODS, třeba Milanu Richterovi, Rudolfu Blažkovi, Pavlu Klegovi nebo Ondřeji Pechovi strana odhlasovala sice neplacené, ale významné funkce předsedů magistrátních výborů. Dál tak budou mít vliv na to, o čem se na radnici rozhoduje. „Vždy se hlasuje podle toho, jak se ten který člověk na danou věc specializuje,“ řekl k tomu předseda pražské ODS Boris Šťastný. Pavel Klega nebo Milan Richter navíc už starostují v Praze 15 a 10. U Richtera je kuriózní to, že se tak stalo voličům navzdory. Vykroužkovali ho z prvního až na osmé místo. Šťastný ale argumentuje tím, že jde o zkušeného politika, který Praze 10 starostoval už v předminulém volebním období.

Postarat se o sebe uměl i známý starosta Prahy 5 Milan Jančík. V poslední den jeho úřadování přiklepla radnice prodloužení kontraktu Pražské energetice minimálně do roku 2015. Což může podle MF Dnes firmě přinést až 177 milionů korun. Jančík, už tehdy člen představenstva firmy, teď na začátku listopadu povýšil na místopředsedu. On sám to ale označuje jen za technickou záležitost. „Ve vlastnických podílech došlo k určitým změnám. Zůstali jsme pouze tři členové představenstva, takže logický krok byl, že byl zvolen nový předseda, nový místopředseda a nový místopředseda. Čili vlastně neměli jsme na výběr,“ řekl k tomu Jančík.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Jaroslav Plesl, ekonomický komentátor, Hospodářské noviny:

„Z postů, které byly velice lukrativní, jsou uklízeni na posty, které jsou méně lukrativní, ale jsou stále velice lukrativní.“

Příkladem je také třeba bývalý ústecký primátor za ODS Jan Kubata. Do Poslanecké sněmovny se v květnu neprobojoval, nyní z něj ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) udělal svého prvního náměstka. Kubata, blízký přítel ústeckého bosse Patrika Oulického, má na starosti vězeňství. Ministr Pospíšil to obhajuje tím, že pro oblast vězeňství není nutné žádné specifické vzdělání. „Neexistuje expert na vězeňství, není vysoká vězeňská škola,“ uvedl Pospíšil. Ministr z ODS zachránil i Romana Bočka, který je členem širšího vedení ODS. O funkci prvního náměstka ministra dopravy přišel po auditu, který po nástupu provedl Vít Bárta (VV). V zápětí se ho ale ujal ministr zemědělství Ivan Fuksa, který z něj udělal svého náměstka.

Další příklady „trafikantů“ (všichni ODS):

  • Martin Říman, bývalý poslanec – předseda dozorčí rady ČEZ
  • Dagmar Molendová, bývalá poslankyně - v dozorčí radě VZP
  • Ivan Adamec, bývalý senátor – ve správní radě SŽDC
  • Ladislav Libý, bývalý poslanec – v dozorčí radě firmy ČEPS

Neúspěšných kandidátů do sněmovny, kterých se ujali jejich ministři, je ale mnohem víc. Například Miloš Patera. Byl sice lídrem kandidátky ODS v Karlovarském kraji, lidé ho ale vykroužkovali. Bez práce ovšem nezůstal. Dostal místo ve správní radě VZP, za které bere kolem 15 tisíc korun hrubého měsíčně. S dohozenou pozicí ale moc spokojený není. Strana by podle něj měla chovat větší úctu k lidem, kteří pro ni pracovali. „V mém případě tomu tak není. Pomohla mi sedět v jedné správní radě za pár korun, nejsou to žádné statisíce, padesátitisíce ani třicetitisíce. Samozřejmě, čekal bych víc,“ řekl serveru iDnes.cz.

Polostátní gigant ČEZ změnil minulý týden dozorčí radu. Vůbec poprvé v ní sedí přímo nominanti stranických sekretariátů. „Já si nepamatuji, že by přímo politické strany vybíraly zástupce do dozorčí rady,“ vyjádřil podivení ekonomický novinář Motejlek. V čele je bývalý ministr průmyslu Martin Říman (ODS), místopředsedou se stal Eduard Janota (TOP 09). Ze zbylých šesti míst připadnou dvě ODS, dvě TOP 09, jedno VV a jedno ČSSD. A právě za ČSSD bude v dozorčí radě ČEZu sedět bývalý ministr zahraničí Jan Kohout, což rozladilo i bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, který na Facebooku napsal: "Jak může Jan Kohout mluvit o slušnosti v politice, když mu není zatěžko vydat se cestou nepotismu a státní vyžírandy. Chápu jeho lidsky složitou situaci, kamrlík na ministerstvu zahraničí, které donedávna vedl (aniž se ovšem o to sám nějak zasloužil), jistě není destinací jeho snů. Ale taková je politika…" To, že Kohout není expert na energetiku, potvrdil i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka o angažmá Jana Kohouta v dozorčí radě ČEZu:

„On tam není od toho, aby byl expertem na energetiku. On je tam proto, aby tam byla zastoupena sociální demokracie.“

  • Milan Jančík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158779.jpg
  • Jan Kubata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1314/131334.jpg
  • Jan Kohout autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1501/150014.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1623/162294.jpg