Údajné tlaky na policejního náměstka Čecha zajímají Veseckou

Praha - Dosluhující nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká požádala ministra vnitra Radka Johna (VV) a nyní již bývalého náměstka policejního prezidenta Viktora Čecha, aby jí sdělili podrobnosti o údajných tlacích na druhého jmenovaného. Vesecká tím reagovala na Johnovy výroky. Ministr měl v České televizi uvést, že Čech místo ve vedení policie opustil „v souvislosti s tlaky“. Podle Vesecké může jít o podezření ze spáchání trestné činnosti. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat rovněž dnes oznámil, že Václav Klaus přijme ve středu policejního prezidenta Oldřicha Martinů, kterého v pondělí vyzval ministr vnitra Radek John (VV) k rezignaci. Iniciativa k setkání vyšla podle mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíkové z kanceláře prezidenta republiky. Obsah jednání podle jejích slov nebyl upřesněn.

„Nejvyšší státní zástupkyně požádala oba jmenované… o specifikaci doby a způsobu vyvíjení naznačeného nátlaku, a to včetně poznatku o tom, kým měl být tento nátlak na náměstka policejního prezidenta vyvíjen, a dále pak v jaké souvislosti či souvislostech, tak, aby mohla byt eventuálně uplatněna oprávnění státního zastupitelství,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová.

Policejní prezidium minulou středu oznámilo, že Čech rezignoval na funkci a ke 30. listopadu odchází od policie. Podle médií za tímto krokem stály neshody s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. John v pondělí oznámil, že mu nabídl funkci náměstka pro mezinárodní vztahy, Čech ji přijal.

Reportáž Lukáše DOlanského (zdroj: ČT24)

Ministr mimo jiné uvedl, že vedení policie v minulosti učinilo nesystémové úspory v podobě plošných škrtů bez toho, aby zohlednilo význam jednotlivých útvarů. „Nebyly brány v potaz problémy s vybaveností a personalistika útvarů s celostátní působností. Vedlo to z mého pohledu ke krizi, která vyvrcholila rezignací náměstka Viktora Čecha, který byl podle mě jedním z hlavních garantů boje proti korupci, finanční kriminalitě a nejzávažnějším formám organizovaného zločinu,“ uvedl John na pondělní tiskové konferenci, na níž vyzval Martinů k rezignaci.

Mluvčí policejního prezidia Jan Melša v pondělí řekl, že Martinů se chce sejít s ministerským předsedou Petrem Nečasem (ODS) a do té doby nebude činit žádná rozhodnutí. Nečas uvedl, že o Johnově kroku předem nevěděl. Chce se sejít s Martinů i s Johnem. „Rozhovor, musím říct mezi čtyřma očima, to znamená bez přítomnosti kohokoli jiného, například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně,“ avizoval Nečas schůzku s ministrem vnitra.

John ale na rezignaci policejního prezidenta trvá. Zjistil prý, že policie brání vyšetřování několika korupčních kauz. „Já mám velmi varující informace, ale opravdu chci, aby je první znal pan premiér,“ prohlásil pro ČT John. Na otázku, zda mají informace nějaké souvislosti s panem premiérem, odpovídá John, že o to právě jde a tyto informace nejsou podle jeho slov v tuto chvíli pro média.

Ministr vnitra
Zdroj: ČT24