Dobeš začal jednat s hejtmany o rušení a slučování některých škol

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) začal jednat s hejtmany o postupném rušení a slučování některých středních škol. Žáků totiž ubývá a některé třídy zejí prázdnotou. Zavřít se má 260 škol, stát tak ušetří čtyři miliardy, které mají jít třeba na platy učitelů. Prioritu při zachování budou mít technické školy a učiliště, ministerstvo naopak nebude podporovat vznik dalších soukromých škol. Hejtmani navíc chtějí na všechny střední školy s maturitou zavést přijímací zkoušky, což by mělo odradit slabší studenty.

„Věřím, že se se zástupci krajů domluvíme,“ uvedl ministr s tím, že optimalizací sítě škol chtějí zvýšit kvalitu vzdělávání. O rušení škol budou hejtmani rozhodovat také s ohledem na potřeby trhu práce ve svých regionech. V současnosti nejvíc chybí řemeslníci a technicky vzdělaní odborníci, proto chtějí hejtmani podporovat zejména tyto školy. Naopak vznik nových soukromých škol už nechce ministerstvo povolovat. 

Ministr školství Josef Dobeš:

„Tato cesta je nutná, protože finanční prostředky jsou omezené. Pokud to neuděláme, tak úplně rezignujeme na kvalitu středních škol.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Letos nastoupilo do prvních ročníků středních škol a učilišť o 16 tisíc žáků méně než v roce 2009. Teď jsou třídy zaplněny asi ze 60 procent, podle statistik navíc počty žáků v příštích letech ještě poklesnou. Na změny v síti škol a na podporu kvalitního vzdělávání chce ministerstvo využít peníze z EU. Hejtmani teď mají připravit konkrétní plány na zeštíhlení středních škol, s ministrem se znovu sejdou v polovině ledna.

Kraje se k redukci škol zatím moc neměly. Rušení či slučování škol je totiž velmi nepopulární u žáků, rodičů i kantorů. Například ve Zlínském kraji je tak navzdory klesající populační křivce stále stejný počet škol jako před čtyřmi lety. Naproti tomu třeba na Karlovarsku snížili počet škol o šest procent. V příštích letech ale budou hejtmani řešit opačný problém, protože se otočí populační křivka. Už teď roste počet dětí ve školkách a na prvním stupni základních škol.