Řidiči skupují zimní výbavu, čtvrtina ještě nepřezula

Praha – Sněhový příval posledních dní zvýšil zájem řidičů o zimní výbavu aut. Řidiči tak dohánějí zanedbanou přípravu a skupují zimní pneumatiky, vodu do ostřikovačů, škrabky na zamrzlý sníh či jiné autodoplňky. Ti, kteří počítají s návštěvou pneuservisu kvůli přezutí gum, mají v tuto chvíli již ztíženou pozici. Pneuservisy totiž nestačí dostatečně pokrývat poptávku.

Jízdou na letních gumách řidič při případné nehodě riskuje i to, že mu pojišťovna vyplatí méně peněz. I přesto podle odhadů Ústředního automotoklubu čtvrtina řidičů stále nepřezula. „Je to opakované, ve všech médiích to slyší, že od teploty zhruba sedm stupňů celsia by se měli přezout, stejně se tak neděje,“ říká Igor Sirota z ÚAMK. Řidiči se navíc mnohdy musí ohánět, aby stihli v pneuservisu přezout v relativně krátké době. Počty zákazníků vzrostly pneuservisům oproti minulému týdnu třikrát.

Řidiči podcenili i autodoplňky. V posledních dnech se nejvíc prodává voda do ostřikovačů, škrabky i smetáčky. „Prodej provozních kapalin stoupl v tomto období dvojnásobně, to samé se týká i škrabek,“ potvrdil mluvčí čerpacích stanic Benzina Václav Louda.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Do zimní výbavy Češi průměrně investují pouhou tisícovku. Například sousední Rakušané za ni přitom utratí i čtyřikrát víc. V zimních měsících však tuzemští řidiči podceňují i další, zdánlivě nepodstatné věci – například teplé oblečení pro případ nedobrovolného setrvání v koloně nebo uvíznutí. Záchranáři doporučují také pořízení nové lékárničky, která obsahuje i termofólii a bude povinná od nového roku.

Ve velkých mrazech doporučují odborníci také opatrnost při tankování u dieselových motorů. Řidiči by si měli hlídat, jestli je nafta uzpůsobená pro nízké teploty, jinak jim může zatuhnout a ucpat palivový filtr.

Nehoda osobního vozu na dálnici D1
Zdroj: ČT24/ČT Brno