Vysoké školy budou asi propouštět, nemají peníze

Praha - České vysoké školy budou muset propouštět. Ve včerejším vysílání Radiožurnálu na to upozornil místopředseda České konference rektorů pro záležitosti ekonomické a sociální a rektor ČVUT Václav Havlíček. Rozpočtový výbor sněmovny totiž zamítl návrh školského výboru přidat veřejným vysokým školám jednu miliardu korun, která jim měla pomoci překonat navrhované rozpočtové škrty. Veřejným vysokým školám bude celkem chybět přes dvě a čtvrt miliardy korun, což představuje deset procent jejich rozpočtu.

„Pro vysoké školy to znamená řešit opravdu velmi svízelnou situaci, kde už nestačí jen jednoduché šetření tím, že budeme důsledněji zhasínat světla a méně topit, ale většina vysokých škol je nucena sahat i k personálním opatřením, to znamená rozvazovat pracovní poměry s pracovníky, na jejichž mzdy nemáme peníze,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu Václav Havlíček. Propouštění pedagogů bude mít podle jeho slov vliv na kvalitu vysokoškolské výuky.

„Já jsem například z elektrotechnické fakulty ČVUT. Takovou výuku nemůžeme udělat, protože například ve zkušebnách vysokého napětí nesmí být víc než deset studentů na jednoho učitele. Čili pokud toho učitele nemáme, tak musíme praktickou výuku zaměnit za výuku teoretickou, a to je samozřejmě jednoznačné zhoršení kvality inženýrského vzdělávání,“ doplnil Havlíček.

Jedna z cest, jak chce ministerstvo školství řešit nedostatek peněz v resortu, je změna systému financování škol. Na lepší peníze by si měly přijít školy s dobrými výsledky ve vědě a výzkumu nebo ty, které podporují výjezdy studentů na zahraniční univerzity. Ministerstvo také navrhlo tzv. zápisné, poplatek ve výši maximálně šest tisíc korun ročně, který by studenti mohli začít hradit už od příštího akademického roku. Zápisné mělo fungovat do zavedení školného, které je plánováno nejdříve od roku 2013. Rektoři vysokých škol ale nedávno zápisné odmítli s tím, že je to jen jiná forma školného a nedostatečně připravený mezikrok, který neřeší otázky financování vysokých škol. Ministr školství Josef Dobeš k tomu řekl, že návrh už stejně není aktuální a že bude hledat jiné cesty, jak školám finančně přilepšit.

Zápisné
Zdroj: ČT24