Vláda se neshodla na likvidaci ekologických škod

Praha - Až přes půlnoc se protáhlo včerejší jednání vlády. Ministři probírali mimo jiné zakázku na likvidaci starých ekologických škod, za kterou má stát zaplatit až 40 miliard korun. Podle dnešních Lidových novin pohrozil premiér Petr Nečas rezignací v případě, že ekotendr nebude zrušen. Nečas se údajně obává toho, že celá zakázka ohrozí důvěryhodnost vlády.

Po týdnech odkladů se kabinet Petra Nečase dostal k projednávání miliardové ekozakázky. K žádnému závěru se zatím nedopracovali. "Tento bod byl přerušen, protože potřebujeme dojasnit nějaké postupy. Nic víc k tomu říct nemůžu, porušil bych zákon, řekl včera na tiskové konferenci Nečas. Nikdo tak nepotvrdil, ale ani nevyvrátil informaci Lidových novin o tom, že v případě schválení ekotendru premiér podá rezignaci. Má prý obavy, že by zakázka, kolem které panuje spousta pochybností, znedůvěryhodnila vládu.

Shodnout se naopak ministři dokázali ohledně 2 miliard, které se rozhodli poslat na nápravu škod vzniklých těžbou uhlí. Vláda také rozhodla o rozpočtu pozemkového fondu nebo o platových podmínkách zaměstnanců veřejného sektoru. „Kabinet Petra Nečase vyhověl požadavkům odborů a zachoval platové tarifní tabulky v nezměněné podobě s jedinou výjimkou, a to jsou platové tabulky pro pedagogické pracovníky,“ řekl Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

Vláda se neshodla na ekotendru (zdroj: ČT24)