Pětice lidí údajně připravila banky o tři miliony

Praha - Pražská policie zadržela skupinu pěti lidí, kteří jsou podezřelí, že prostřednictvím takzvaných bílých koní podváděli banky a připravili je o tři miliony korun. Všichni byli obviněni z podvodu, hlavnímu organizátorovi hrozí deset let odnětí svobody, zbylým čtyřem osmiletý trest. Policie případ dále vyšetřuje.

„Prvními případy zapadajícími do jedné série se kriminalisté začali zabývat již v květnu roku 2009. Postupně zjistili, že se jedná o pětičlennou skupinu pachatelů, složenou z organizátora (34 let), prostředníků a pomocníků (31 až 35 let) a v neposlední řadě takzvaných bílých koní,“ uvedla policejní mluvčí Eva Miklíková.

V případě bílých koní se jednalo podle ní o lidi v nouzi, které pachatelé získávali na ulicích. Vybavili je padělanými občanskými průkazy a předali jim údaje k bankovním účtům, které se jim podařilo neoprávněně získat. „Aby byly transakce co nejvěrohodnější, naučili tyto osoby také podpisy oprávněných majitelů účtů a vyslali je do banky,“ vysvětlila Miklíková. Hlavní organizátor byl kromě podvodu obviněn také z padělání a pozměňování veřejné listiny a skončil ve vazbě. Zbylí čtyři členové skupiny jsou stíháni na svobodě.

Policie nabádá, aby si lidé hlídali osobní data

Kriminalisté pokračují ve vyšetřování, prověřují další případnou trestnou činnost obviněných v jiných městech. „Všichni už byli trestáni pro majetkovou trestnou činnost, někteří navíc pro násilnou trestnou činnost a výrobu a distribuci drog,“ upozornila mluvčí.

Podobných případů podle ní přibývá a dopadnout pachatele je složité. Policie proto lidem doporučuje, aby si velmi pečlivě hlídali osobní data a dávali pozor na to, komu je poskytnou. Jednoduchou pomůckou, jak předejít bankovnímu podvodu, jsou prý například dva různé podpisy, jeden pro banku a druhý pro ostatní úřední úkony.