Auta opět mohou na domažlický most

Domažlice – Kamenný klenbový most přes Hubřinu u domažlické „Hubrovny“, přes který vede státní silnice z Domažlic do Klatov, je opraven. Mohou se na něj vrátit auta, pro která byl posledního půl roku uzavřen. Pro kamiony je to přitom jediný způsob, jak se projet z Domažlic do Klatov, na jiné mosty nesmějí. Domažlický most byl ale v havarijním stavu. Řidiči během jeho opravy museli sjíždět na provizorní konstrukci. Oprava, při které vznikly i nové chodníky, stála Ředitelství silnic a dálnic téměř 21 milionů korun.

Na kamenném mostu v Domažlicích ŘSD opravilo a zesílilo nosnou konstrukci, sanovalo a zpevnilo pilíře a obnovilo silnici i chodníky. „Stavba za úplné uzavírky mostu začala v dubnu. Vedle ní jsme instalovali dva náhradní mosty,“ uvedla Lucie Paurová z ŘSD. Most byl před rekonstrukcí ve velmi špatném stavu, na sedmistupňové škále dostal známku 5.

Po tzv. kdyňské dálnici z Domažlic do Klatov jezdí stále více vozidel, přibývá především nákladní doprava, řidiči kamionů se tak vyhýbají dálnici. Před pěti lety napočítali pracovníci ŘSD při sčítání na silnici I/22 4 300 vozidel včetně 1 300 kamionů. Nyní jich však může být o desítky procent více. „Sčítání nyní provádí ŘSD, aktuální přesné číslo neznáme,“ upozornil provozní náměstek Správy a údržby silnic Domažlice Antonín Schleiss.