Lékaři startují vlnu výpovědí

Praha – Výzva nespokojených lékařů Děkujeme, odcházíme už se může chlubit již tisícovkou podepsaných výpovědí. Podle zjištění České televize je situace zatím nejdramatičtější v nemocnicích na severu Moravy, v Pardubicích, Brně nebo Jihlavě. Tam se na některých odděleních chystá k odchodu až 90 procent lékařů. Podle plánů odborářů budou lékaři podepisovat výpovědi do Vánoc, od 27. prosince je pak hodlají hromadně odnášet jednotlivým ředitelstvím nemocnic.

„V nemocnici pracuje 150 lékařů a těch výpovědí je 115 k dnešnímu dni,“ konstatoval Bohdan Trnka z lékařských odborů v jihlavské nemocnici. Na Vysočině se situace razantně vyhrocuje, odejít z nemocnic totiž hodlá 500 lékařů, což je 80 procent všech doktorů v kraji. Podobné počty se ozývají i z Moravy. V Opavě se výpovědí k protestu českých lékařů připojilo 80 lékařů, v havířovské a krnovské nemocnici v každé po padesáti. Lékaři z brněnské úrazovky předali šéfovi místních odborů 72 vyplněných výpovědí, nedaleká Fakultní nemocnice u sv. Anny v příštím roce zřejmě přijde o 145 doktorů.

„Myslím si, že ve dvou nebo třech lékařích, kteří by tady zůstali, nejsou schopni zajistit ani chod lůžkového oddělení, natož operativu,“ tvrdí Tomáš Gottwald z lékařských odborů Pardubické krajské nemocnice. Právě v Pardubicích výpověď podepsalo 22 anesteziologů z 25 doktorů. Po jejich odchodu by oddělení muselo skončit. Záchranné scénáře už vymýšlejí nemocnice i zřizovatelé na krajských radnicích. Třeba na severu Moravy se kvůli situaci musí v úterý sejít bezpečnostní rada kraje. „Zapojíme do situace záchranný zdravotní systém tak, abychom pacienty v rámci kraje do jednotlivých nemocnic rozváželi,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD).

Kraje se také znovu obracejí na ministerstvo zdravotnictví, aby přistoupilo na podmínky doktorů. Především na požadavek zvýšení platu o 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. „V žádném případě nejsme schopni tyto požadavky naplnit během jednoho roku či dvou let,“ tvrdí ministr Leoš Heger (TOP 09).

Lékaři podepisují výpovědi
Zdroj: ČT24