Agresivita na železnici roste

Praha - Ve vlacích přibývá případů, kdy cestující napadne a zraní průvodčího Českých drah. Zatímco za celý loňský rok zaznamenali železničáři podobných situací zhruba šedesát, letos už jich bylo jen za půlroku čtyřicet – a přibývají další. Nejbrutálnější letošní útok se odehrál na začátku roku na trati z Benešova do Českých Budějovic. Skupina lidí bez jízdenek při kontrole nejdřív sprostě nadávala průvodčí a potom jedna z žen udeřila zaměstnankyni drah do obličeje tak silně, že se lékaři několik dalších týdnů obávali, že žena přijde o oko. Středočeská policie později agresorku dopadla a obvinila. Od soudu pak násilnice odešla s trestem dva a půl roku vězení s podmínečným odkladem.

„K napadení průvodčího došlo například v závěru června mezi Lovosicemi a Roudnicí nad Labem. Cestující bez platné jízdenky udeřil našeho zaměstnance do hlavy, ten potom musel vyhledat lékařskou službu a od té doby je v pracovní neschopnosti,“ líčí jeden z posledních případů mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Policie nárůst útoků ve vlacích potvrzuje

„Nejvíce těchto případů mají na svědomí lidé s alkoholem v krvi nebo osoby, které jsou pod vlivem drog,“ konstatuje mluvčí Policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Petr Šťáhlavský ji doplňuje: „Jsou zhruba tři regiony, ve kterých k útokům dochází nejčastěji. Jedná se o Středočeský kraj, Jihomoravský kraj a Ústecko.“

Narůstá taky počet situací, kdy policie nebo bezpečnostní agentura asistuje při vyloučení agresivních nebo podnapilých lidí z vlaku – měsíčně je takových případů zhruba třicet. „Ročně provedeme přes 1 200 doprovodů vlaků. Asistujeme jak při kontrole jízdních dokladů, tak právě při vylučování z přepravy. Loni bylo takových případů asi tři sta třicet,“ uvádí policejní mluvčí.

Víc je nejen útoků od cestujících, ale taky krádeží na kolejích. Ročně jich lidé policii ohlásí skoro tři tisíce. „Celková majetková trestná činnost ve vlacích narostla v loňském roce o dvanáct procent,“ vypočítává Dagmar Bednarčíková s tím, že policistům se daří objasňovat asi čtvrtinu případů.

České dráhy chtějí řešit horšící se situaci najmutím jedné bezpečnostní agentury pro celou republiku. Vybírají ji v tendru. Ročně by od nich v budoucnu měla firma dostávat až 80 milionů korun.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)