Meteorologové budou dále vylepšovat systém předpovědí Aladin

Praha - Meteorologové ze 16 států dnes v Praze podepsali memorandum, které zajišťuje i v budoucnu pokračování ve vývoji systému předpovědi počasí Aladin. Státy na jeho vylepšení pracují letos už dvacátým rokem, a počítačový program se tak stal základem předpovědí počasí v Evropě a severní Africe. Podle meteorologického modelu Aladin ustane sněžení, které v posledních dnech trápí Česko, až kolem dnešní půlnoci. Lidé si ale od chumelenice odpočinou jenom na chvíli. Další sněžení přijde do Česka už v noci ze čtvrtka na pátek.

„Není třeba zdůrazňovat, že současná společnost je velmi závislá na povětrnostních událostech a v určitých aspektech je dokonce zranitelnější než v historii,“ řekla před podpisem smlouvy náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková. Vzpomněla přitom katastrofické záplavy, které Českou republiku postihly v roce 1997.

Právě po povodních z poloviny 90. let byl numerický model Aladin zaveden v Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ), kde má kromě běžných předpovědí počasí za úkol předvídat možný výskyt přírodních katastrof a vydávat výstrahy v případě nebezpečných meteorologických jevů, jako jsou intenzivní srážky, silný vítr nebo sněžení.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Taťána Míková, meteoroložka ČT:

„Model Aladin znají i diváci České televize, každý večer se s ním setkávají na obrazovkách. Je relativně spolehlivý, protože žádná z těch výstrah, které v posledních týdnech byly vydané, nebyla planá.“

Přesnost Aladina byla letos v Česku zvýšena díky instalaci programu na novém superpočítači v Praze-Komořanech, který ještě zvýšil přesnost a kvalitu simulací vývoje počasí. Počasí na jeden den dopředu se dá předpovědět s přesností na 93 procent, úspěšnost však výrazně klesá, pokud se v počasí objeví extrémní jevy. Přesnější model ale dokáže výskyt těchto jevů předpovědět s větší pravděpodobností a s větším předstihem.

Model vyvíjí od roku 1991 francouzská meteorologická služba Météo-France za spolupráce meteorologických služeb dalších zemí sdružených v konsorciu ALADIN. Kromě evropských zemí se na vylepšování systému podílí i státy severní Afriky - Maroko, Alžírsko a Tunisko.