Ceny pro českou výpravu na EXPO 2010 dorazily do Prahy

Praha - Do Prahy bylo převezeno všech sedm cen, které Česko získalo na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji. Více než měsíc po skončení akce vychází také kniha, která se ohlíží za historickým úspěchem České republiky na této výstavě. Letošní EXPO přitom překonalo mnohé rekordy – bylo největším, nejdražším a nejnavštěvovanějším v historii. Do čínského velkoměsta přijelo téměř 250 vystavovatelů.

Šanghajské EXPO se tak stalo největší světovou výstavou od roku 1851, kdy se v Londýně konala vůbec poprvé. Nebývale úspěšný byl i český pavilon, který navštívilo přes osm a půl milionu lidí. „My jsme měli pětkrát víc návštěvníků než na našem zatím nejúspěšnějším expu. Měli jsme i víc návštěvníků než na slavném EXPO 58, takže pro nás to byl opravdu historický úspěch,“ dodal generální komisař české účasti na EXPO 2010 Pavel Stehlík.

Největším lákadlem české výstavy se staly desky pro štěstí na soše Jana Nepomuckého z Karlova mostu. Expozice vyhrála cenu veřejnosti. Zájem přitáhla taktéž zlatá kapka připojená na přístroj snímající lidské emoce. Hned dvě ceny čínských organizátorů dostaly navíc české doprovodné programy.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

„Ve srovnání s ostatními státy jsme my skutečně přivezli nejvíc umělců, bylo jich kolem tří set, ten žánrový záběr byl nesmírně široký,“ uvedla manažerka doprovodných programů Martina Hončíková. Návštěvníci mohli vidět například balet Národního divadla, výstavu ilustrací i český street art. Příští EXPO se bude konat za pět let v italském Miláně.

Český pavilon
Zdroj: ČT24