Koalice přerušila jednání o Drobilovi. Policie zahájila trestní řízení

Praha - Koaliční schůzka ke korupční kauze kolem končícího ministra životního prostředí za ODS Pavla Drobila byla nečekaně přerušena, a to do nedělního odpoledne. Její účastníci z úřadu vlády odjeli, aniž k průběhu dosavadního jednání cokoli sdělili. Informoval o tom mluvčí vlády Jan Osúch. „Představitelé koaličních stran dnes zhruba dvě hodiny jednali o aktuální politické situaci. Vzhledem k časovým dispozicím některých členů ale muselo být jednání přerušeno. Pokračovat bude v neděli v 15:00,“ uvedl Osúch. Podle webu Novinky.cz policie už ve čtvrtek zahájila v kauze trestní řízení.

Podle serveru Euro.cz údajně premiér kvůli kauze mluvil ještě před schůzkou s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. Tuto informaci ale nikdo z aktérů koaličního jednání nechtěl potvrdit.

Lídr Věcí veřejných Radek John nedávno vyzval policejního prezidenta k odchodu z funkce. Na dnešní koaliční schůzce se však prý o tomto tématu nehovořilo a řešila se pouze aféra kolem Drobila. O jednání požádaly Věci veřejné, podle nichž celá záležitost vrhá stín na vládu, která si jako jeden z hlavních cílů dala boj proti korupci.

Koaliční schůzka přerušena do neděle (zdroj: ČT24)

Policie případ šetří pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. U výslechu na policii už byl končící ministr životního prostředí za ODS Pavel Drobil. V dalších dnech jej má následovat i premiér Petr Nečas, též z ODS. Případ je v šetření kvůli trestnímu oznámení, které podal odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek.

„Zároveň v této věci protikorupční policie 16. prosince zahájila na základě oznámení zmíněného muže úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Informace o zahájení prověřování kauzy potvrdil serveru i mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek, který doplnil, že někteří z účastníků už byli podat na policii vysvětlení. Drobil ve středu oznámil, že kvůli skandálu rezignuje.

O věci prý věděl premiér Nečas, ale nereagoval

Nahrávky, které zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), naznačují možné korupční jednání Drobilova poradce i možnou snahu ministra takové chování zakrýt. Podle deníku o věci delší dobu věděl i premiér Nečas, který ale nijak nereagoval.

Server Novinky.cz uvedl, že dalšímu trestnímu oznámení čelí Nečas, Drobil a vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul. Oznámení obdrželo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Podal je rakouský občan českého původu Philipp Janýr. „Vyhodnocujeme ho a poté rozhodneme, zda oznámení předáme policii k šetření,“ řekla serveru obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Kdo je kdo v kauze Drobil:

Pavel Drobil: Ministr životního prostředí a místopředseda ODS, blízký premiéru Nečasovi i prezidentu Klausovi. Tlačil na ředitele fondu Michálka, aby spolupracoval s poradcem Knetigem. Žádal po něm zničení nahrávek dokazujících korupci nebo nahlášení případu policii. Odměnou mohlo být křeslo náměstka pro Michálka. Samotný případ neřešil. Na svoji funkci rezignoval.

Libor Michálek: Ředitel státního fondu životního prostředí, do funkce jej dosadil Drobil. Znal se s ním i s Knetigem z dřívější doby. Odmítl údajné odvádění peněz z fondu a pořídil nahrávky s Knetigem a Fibingrem, které tento záměr prokazují. Drobil jej v úterý odvolal.

Martin Knetig: Hlavní poradce ministra Drobila, se kterým pracoval i dříve v Lesích ČR. V jedné z nahrávek tvrdí, že má zajistit peníze pro ODS a Drobilovu kariéru. Podle Michálka měl manipulovat s výběrovými řízeními.

Dušan Fibingr: První náměstek Michálka ve SFŽP, měl se podle něj podílet na manipulaci se zakázkami. Přišel s Drobilem, který jej považuje za vlivného člověka v ODS.