O bílých Vánocích možná jenom snít

Praha – O bílém Štědrém dnu nejspíš můžeme pouze snít. Obleva, která s koncem víkendu přišla do Česka, totiž podle meteorologů potrvá až do čtvrtka. Pršet by mohlo v nižších polohách i na Štědrý den a výraznější ochlazení spolu s čerstvým sněhem přijde nejdříve pětadvacátého prosince. Stejné počasí jako 24. prosince pak Česko nejspíš čeká i poslední den roku.

„Vlivem výraznějšího střídaní teplých a chladných období budou srážky v prvních a posledních dnech dekády převážně dešťové nebo smíšené, místy i mrznoucí, uprostřed období sněhové,“ předpovídají meteorologové počasí do konce prosince.

Až do Štědrého dne se budou nejvyšší denní teploty pohybovat pár stupínků nad nulou, mezi nulou a minus pěti stupni Celsia bude také v noci. Výraznější ochlazení a sníh se očekává až na první a druhý svátek vánoční, kdy může přes den přituhnout na minus tři stupně, v noci na minus deset stupňů. Poté se však zase začne mírně oteplovat.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Obleva, rampouchy a převisy

Předvánoční obleva přidělává vrásky na čele nejen těm, kteří snili o bílých Vánocích, ale i zdravotníkům a záchranářům. Oteplení s sebou totiž opět přináší varování před sněhem a rampouchy padajícími ze střech. „Vzduch bude sice teplý, ale zem je prochlazená, takže na zemském povrchu hrozí tvorba ledovky a náledí a ze střech může padat mokrý sníh nebo rampouchy,“ uvedl meteorolog ČT Jan Šrámek.

Za úklid sněhu ze střechy je zodpovědný vlastník domu; jeho povinností je minimálně označit cestu domu výstražnou páskou nebo alespoň cedulí. Od začátku prosince jen v hlavním městě záchranáři kvůli ledovce nebo padajícímu sněhu ošetřili už 400 zraněných.

„Převisy a rampouchy se odstraňují pouze tam, kde bezprostředně hrozí nebezpečí ohrožení, to znamená nad vchody do veřejných budov, jako jsou školy, školky nebo nemocnice,“ informoval mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Rizikovější jsou přitom ploché střechy, kde mohou po oblevě zamrznout dešťové vpusti a zatížení sněhem se změní na zatížení ledem.

Na nový rok „ruské mrazy“ neudeří

Velká zima se nečeká ani začátkem roku 2011. Po většinu ledna pak budou podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty jen slabě pod nulou. Celkově bude následujících 30 dní bohatých na srážky, teplotně však průměrných. Prvních deset dní nového roku mohou být přes den až čtyři stupně nad nulou, v noci do minus sedmi stupňů Celsia. Zpočátku se může objevovat sněžení nebo déšť, postupně má srážek ubývat a přidávat se mlhy a inverze.

Zatažené nebe bude provázet i období od 11. do 20. ledna. Srážky budou postupně četnější, v nižších polohách ale může opět místo sněhu padat déšť. Nejnižší noční teploty očekávají meteorologové do minus osmi stupňů, přes den pak mezi minus třemi a plus třemi stupni Celsia.