Knetig tvrdí, že Michálkovi záměrně říkal nesmysly

Praha - Poradce exministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila Martin Knetig, který se údajně snažil ze státního fondu získat peníze pro ODS, rozeslal médiím prohlášení, podle kterého si při rozhovorech s ředitelem fondu Liborem Michálkem záměrně vymýšlel a říkal nesmysly. Drobil o jeho chování údajně nevěděl. Ředitel fondu jednání nahrával a nahrávky vykreslující snahy o vyvedení peněz z fondu poskytl médiím. Drobil ho za to ještě před svou rezignací odvolal.

V prohlášení stejně jako Drobil Knetig uvedl, že chybou bylo vybrání Michálka do vysoké funkce. Připomenul, že se s Michálkem znal přes deset let a měli spolu přátelské vztahy. „Klíčovým nedostatkem pana Michálka byl nedostatečný respekt vůči úřední hierarchii a celkově nízká sociální inteligence, se kterou přistupoval k řešení relativně běžných provozních záležitostí, zejména personálních otázek a externí komunikaci,“ tvrdí Knetig a dodává, že tyto věci způsobovaly problémy a napětí.

Tvrdí, že kvůli změně Michálkových postojů se v jejich soukromých rozhovorech v rozporu se skutečností snažil vyvolat dojem, že má pověření od ministra. „S cílem věci změnit jsem se v našich soukromých rozhovorech - v rozporu se skutečností - snažil vyvolat dojem, že má pověření jsou větší, než skutečně byla, že jsem pravou rukou Pavla Drobila a že mám pověření za něj vyjednávat prakticky cokoliv. S tímto záměrem jsem si vymýšlel a hovořil nepravdy,“ uvedl Knetig. Drobil se od Knetiga minulý týden distancoval.

Knetig se omluvil Drobilovi, ODS i vládě

Knetig podle svých slov bere na sebe plnou zodpovědnost za to, že ředitel fondu měl dojem, že mluví za ministra. „Ten mě k tomu nikdy nevyzval, ani jsme o ničem z toho, co je obsahem nahrávek zveřejněných v tisku, nemluvili,“ dodal Knetig s tím, že Michálkova obvinění jsou „nelogická a nepodložená“.

Podle Knetiga nemohlo k věcem popisovaným v nahrávkách vůbec dojít, protože to neumožňují vnitřní předpisy fondu. V prohlášení se také omluvil jak Drobilovi, tak ODS a vládě, která kvůli skandálu čelí hlasování o nedůvěře.

Libor Michálek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK