Děti v Motole dostaly dárky ze stromu splněných přání

Praha – Děti na klinice hemato-onkologie v motolské nemocnici letos slavily Vánoce s malým předstihem. Ty, které nemohou být na svátky doma s rodinou, dnes dostaly od Nadace Kapka naděje dárky, aby se jim zpříjemnil pobyt. Svá přání napsaly děti na kartičky, které se během prosince objevily v pražské obchodní galerii Fénix na stromě splněných přání. Lidé si mohli kartičku vzít a na její místo vrátit koupený dárek. Kapka naděje ročně přispívá na dobročinné účely 13 milionů korun. Jen na vybavení a nákup přístrojů do Motola dala už přes 40 milionů.

Vánoce v Motole slavila Kapka naděje s dětmi už po desáté, loni jim předala tři sta dárků. Nadace doufá, že v letošním roce se jich sejde ještě víc, zatím se za ně utratilo 138 tisíc korun. „Já jsem prosím dostala dvanáct tancujících princezen jako hru do počítače,“ řekla ČT hospitalizovaná holčička.

Nadělování navíc skončí až na konci ledna. Ne všechny děti si totiž mohly kvůli léčbě svoje dárky převzít právě dnes. „Děti, které nemůžou přijít, protože jsou na lůžku, mají různé kapačky, tak jim dárky předáme osobně na oddělení,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Elen Švarcová.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Minimální doba, kterou děti stráví v  motolské nemocnici, je podle lékaře z Transplantační jednotky Michala Zápotockého šest týdnů. „To zaujímá i přípravy před transplantací a pak po operaci, kdy se transplantační štěp přihojuje k pacientovi,“ dodal.